• 36

Za jedno jaje u Srbiji radimo čak 2 minuta, za jogurt 17, a za TV šest dana: Šta je sve u korpi?

Konsultacije oko minimalca uveliko traju, a za nekoliko dana počinju i zvanični pregovori

  • 36
korpa potrošačka, online poručivanje hrane Foto: Shutterstock

Dok čekamo da se u Srbiji ispregovara novi iznos minimalne zarade, uporedili smo kako to izgleda u regionu, odnosno pre svega u zemljama bivše Juge.

Cilj koji žele da postignu predstavnici sindikata jeste da minimalna zarada pokrije potrošačku korpu, bar ove i naredne godine. Pregovori u Socijalno-ekonomskom savetu počeće sredinom ovog meseca, kako bi se do 15. septembra utvrdio konačan iznos. U slučaju da se dogovor ne postigne, visinu će, kao što je bio slučaj prošle godine, utvrditi Vlada.

Trenutno, kao i ranije, raskol je oko nekoliko hiljada dinara. U ovom slučaju 5.000.

Predlog države je da bi minimalna zarada u 2022. trebalo da bude veća od 35.000 dinara. Veliki deo poslodavaca, s druge strane smatra da ima osnova za povećanje, uz umanjenje poreza i doprinosa na zarade. A mi smo ih pitali koji je to prag iznad kog praga poslodavci u Srbiji ne bi išli.

Šta je u toj potrošačkoj korpi?

Prosečna cena potrošačke korpe u Srbiji odnedavno se umesto za četvoročlanu računa za tročlanu porodicu. Prema poslednjem izveštaju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za april 2021, minimalna potrošačka korpa je iznosila 38.991, 52 dinara.

U nju spada, pirinač, beli hleb (24 komada) burek, slano pecivo, testenine, kukuruzno brašno, voće i povrće (sve manje od od kilograma). Suvo meso i prerađevine, riba, sardine. Ulje, mast. Mleko, sir, kajmak, pavlaka, jaja. Začini, čokolada, keks. Kafa, i pojedine vode. Koka Kola ili Pepsi, sok od raznog voća.

Prosečna vs. minimalna zarada

Prema podacima Ministarstva, čak 37 odsto prosečne potrošačke korpe odnosi se na hranu. Oko 20 odsto obuhvata troškove stanovanja i energente.

Za razliku od prosečne potrošačke, u mini korpi nedostaju med, kačkavalj, burek, čokolada za kuvanje, majonez, gotova supa i čaj, a za oko 40 odsto manje količine kafe, šećera, pavlake, jaja, mineralne vode, začina...U nju ne spadaju ni troškovi za komunalije.

Ako to poredimo za prosečnom platom koja je nešto veća od 64.000 dinara, a gde se radni sat računa od 369 dinara, dolazimo do sledeće računice: 

Ptrebno nam je da radimo efektivno 22 minuta da bismo kupili litar ulja, 12 za kilogram šećera. 17 munuta moramo da radimo da bismo zaradili za litar jogurta, za jedno jaje čak dva minuta. Za jednu veš mašinu 10 dana i 3 sata, za LCD TV 6 dana.

korpa, cene Foto: Printscreen/Ministarstvo trgovine

Mini je baš mini

Mini korpa je pokazatelj koliko je novca potrebno da se doslovno preživi mesec dana, odnosno za najmanju količinu kalorija koju je potrebno uneti da bi se funkcionisalo, po standardima Svetske zdravstvene organizacije.

Inače, prosečna potrošačka korpa pravi se na osnovu Anketa o potrošnji domaćinstva, koju Republički zavod za statistiku radi kvartalno.

Trenutno se u Srbiji ne planira promena strukture potrošačke korpe, iako je to trend u svetu.

Minimalnu zaradu prima oko 350.000 ljudi u Srbiji. Vlada je prošle godine povećala minimalac na 32.126 dinara, dok je radni sat trenutno 184, 9 dinara.

A koliko je potrebno za osnovne namirnice vašoj porodici? Odgvorite nam u našoj anketi:

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko iz mase...

    12. avgust 2021 | 15:43

    Za pistolj koliko nam treba? I za jedan metak? Valjda necu da promasim....

  • zeljko

    12. avgust 2021 | 16:18

    Najbolje torbu u ruke i van ove zemlje,nema ovde leba...

  • ГБ

    12. avgust 2021 | 15:45

    Палата не покрива потрошачку корпу.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>