• 0

Bolje udaljena vila nego apartman nadomak plaže: U ovom selu kuća vredi milion evra

Strancima je posebno zanimljiv Jadran, zbog prelepe prirode, a pristupačnih cena za njihove standarde

  • 0
Luksuzna vila na obali mora

Foto: Shutterstock

Region i svet bi u skorije vreme možda mogle "zapljusnuti" niže cene nekretnina, tačnije standardnih stambenih jedinica u većim gradovima, ali "bura" još ne napušta tržište luksuznih vila, smeštenih na obalama mora ili okeana.

To je ona niša koju bogataši sada masovno traže. Zapravo, interesovanje ne jenjava od 2020, budući da se pandemija prenela i na ovu godinu, pa je sve jasnije da ćemo ubuduće više biti okrenuti sebi, prirodi i radu na daljinu.

Svakako, luksuzne vile rezervisane su samo za one s dubljim džepom, a takvih na globalnom planu - i nema tako malo. Strancima je posebno zanimljiv Jadran, zbog prelepe prirode, a pristupačnih cena za njihove standarde.

O tome zašto su cene nekretnina generalno skočile i zašto se toliko traže stanovi/kuće, pisali smo mnogo puta. Jedan od razloga poskupljenja jesu više cene materijala, pojačana potražnja koja nadmašuje ponudu, ali i inflacija koja je dovela do pozitivnog trenda, iako je bilo očekivano da će kriza oboriti cifre.

Svetske zemlje su u opticaj pustile ogromne svote novca, te su oni koji imaju sredstva - odlučili da kupuju nekretnine kao sigurnu imovinu. Zbog poskupljenja građevinskog materijala, logično je došlo i do većih cena po kvadratu.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by ArKadia Real Estate (@arkadiarealestate)

 

Ipak, čak i ako taj balon u dogledno vreme "pukne", pretpostavka je da će trend kupovine luksuznih vila kraj mora - opstati. Zašto cene neće rasti na drugim nivoima? Jednostavno, zato što kupovna moć građana ima svoje granice. Tu mislimo na one s "limitiranim budžetom".

Naravno, kada govorimo o regionu, popularne lokacije su hrvatsko primorje, posebno Istra, zatim neke crnogorske destinacije i Trebinje - zbog blizine Dubrovniku, a znatno nižih cena. Još početkom juna smo pisali o tome da stranci naprave oko 40% kupovina u Istri.

Oni su mahom iz Nemačke, Austrije i Slovenije. Nekretnina koju vidite u Instagram postu (iznad) nalazi se u istarskom selu Višnjan i vredi čak 920.000 evra.

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Luxury Lifestyle (@theluxurycrowd_)

 

Takođe, Dalmacija ostaje tradicionalno tražena, a Korčula je novi raj za bogataše. Ovo nisu samo nagađanja ili iskustva nekih ljudi - vlasnika nekretnina, već trend potvrđuju i eksperti iz te oblasti.

Navode da se danas, u doba pandemije, najbrže i najbolje prodaju luksuzne nekretnine. U odnosu na celokupni promet, udeo takvih kuća na tržištu još uvek je mali, ali raste. Takođe, sve više se kupuju jahte, naročito luksuzne. Dakle, izgleda da je sve u tom znaku u 2021, iako je kriza.

 

Ako planirate da ulažete u smeštaj za izdavanje na obali, preporuka je da radije birate udaljenu kuću s bazenom, nego apartman na 50 metara od plaže. Zašto? Mir i izolacija cene se više nego ikad.

Video: Stan u Beogradu ili na Zlatiboru: Šta je isplativije i unosnije?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>