• 0

Oporavka ima, ali treća svetska ekonomija ipak dosta kaska za drugim silama

Kapitalni izdaci Japana su porasli za 1,7 posto, nakon pada od 1,3 procenta u prethodnom tromesečju

  • 0
japan Foto: Freepik

Japanska ekonomija se oporavila u drugom kvartalu iznad očekivanja, nakon pada u prva tri meseca 2021, pokazuju preliminarni statistički podaci.

Treća najveća svetska ekonomija ostvarila je rast od 1,3 posto na godišnjem nivou u tromesečju koje obuhvata period od aprila do juna, nakon pada od 3,7% u prvom kvartalu, nadmašivši tako medijan prognoze tržišta o rastu od 0,7 odsto, prenosi Rojters.

Ipak, mnogi analitičari veruju da će rast u ovom tromesečju ostati skroman, jer vanredne mere ograničenja, koje su ponovo uvedene kako bi se suzbilo novo rasplamsavanje virusa, utiču na potrošnju domaćinstava.

Skok japanskog bruto domaćeg proizvoda (BDP), napominje britanska agencija, mnogo je slabiji od onog u drugim razvijenim ekonomijama, uključujući Sjedinjene Države koje su zabeležile ekspanziju od 6,5 procenata u drugom kvartalu.

Potrošnja u Japanu je u periodu april-jun porasla za 0,8 posto, u odnosu na prethodni kvartal, što je bolje od projekcija tržišnih aktera koji su očekivali pad od 0,1 odsto. U prva tri meseca 2021, potrošnja je pala 0,1%.

Kapitalni izdaci su takođe porasli za 1,7 posto nakon pada od 1,3 procenta u prethodnom tromesečju. Kao rezultat toga, domaća potražnja je rastu BDP-a doprinela sa 0,6 procentnih poena.

berza, ekonomija Foto: Pixabay

Izvoz je od aprila do kraja juna porastao 2,9 odsto u odnosu na prethodni kvartal, što je znak da je globalni oporavak nastavio da podupire treću ekonomiju sveta. Ipak, nagli skok slučajeva zaraze delta sojem u Aziji - izazvao je poremećaje u lancu snabdevanja nekih japanskih proizvođača.

To bi moglo da se odrazi na fabričku proizvodnju i ugrozi ionako krhki ekonomski oporavak.

S druge strane, kineska industrijska proizvodnja ostvarila je u julu rast od 6,4 posto međugodišnje, podbacivši znatno u odnosu na očekivanja, prema zvaničnim podacima objavljenim danas, što ukazuje na to da je pritisak na privredu sve jači.

Video: Vučić, Zaev i Rama: Tri sporazuma za bolju regionalnu saradnju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>