• 0

Kina vodi "ozbiljan rat" sa svojim divovima: Zbog novih sankcija akcije padaju, i Alibaba u problemu

Nakon objave nacrta propisa, akcije internet kompanija na berzi u Hongkongu su, sasvim očekivano, pale

  • 0
Ant Group kompanija maskota

Foto: Tanjug/AP

Kina je u poslednje vreme značajno podigla prag tolerancije na nelojalnu konkurenciju, odnosno poslovanje najvećih tehnoloških kompanija u zemlji.

Tamošnji regulatori objavili su i nacrt seta propisa za internet sektor, koji predviđa zabranu nelojalne konkurencije i ograničavanje upotrebe korisničkih podataka.

To je najnoviji korak u akciji suzbijanja monopola ovih kompanija u Kini, a prve na udaru su Tencent, Alibaba i dostavljač hrane Meituan. 

Nakon objave nacrta propisa, akcije internet kompanija na berzi u Hongkongu su, sasvim očekivano, pale: video platforma Bilibili pala je više od 5%, dok su Tencent, Alibaba i Meituan potonuli 3,5 posto, 2,6 i 1,4 odsto (respektivno), preneo je Rojters.

Početkom avgusta smo pisali i o tome da su kineski mediji onlajn igrice nazvali "elektronskim drogama", što je automatski oborilo akcije dve najveće lokalne kompanije za igranje igrica na internetu, a to su pomenuti Tencent i NetEase.

arena-of-valor-honor-of-kings

Foto: Tencent Games

Internet operateri "ne smeju da primenjuju ili pomažu prakse nelojalne konkurencije na internetu, da narušavaju poredak tržišne konkurencije i ugrožavaju fer transakcije na tržištu", piše u nacrtu, objavljenom na veb sajtu Državne uprave za regulaciju tržišta (SAMR).

Regulator posebno naglašava da "poslovni subjekti ne smeju da koriste podatke ili algoritme kako bi preoteli promet ili uticali na izbor kupaca". Osim toga, "ne mogu da koriste tehnička sredstva za nezakonito preuzimanje ili korišćenje podataka drugih poslovnih subjekata".

Kompanijama će takođe biti zabranjeno da izmišljaju ili šire netačne informacije kako bi naštetile ugledu konkurenata i treba da prestanu sa marketinškim praksama kao što su lažne recenzije, kuponi ili "crvene koverte" (novčane nagrade) koje koriste kao mamac za poboljšanje svog rejtinga.

Alibaba kompanija logo

Foto: Tanjug/AP

Kako dalje prenosi britanska agencija, nacrtom pravila se, takođe, predviđa zabrana prakse kompanija za e-trgovinu kojom se trgovcima brani da robu i usluge prodaju na konkurentskim platformama. Predlog propisa je otvoren za javnu raspravu do 15. septembra.

SAMR je ranije uveo različita ograničenja i izrekao novčane kazne pojedinim tehnološkom gigantima u nastojanju da ograniči antikonkurentske ili monopolističke postupke. U aprilu, nakon višemesečne istrage, kaznio je Alibabu sa rekordnih 2,5 milijardi dolara zbog učešća u nelojalnoj konkurenciji.

U julu, SAMR je naložio platformi za društvene mreže Tencent da ukine ekskluzivne licence za neke pesme na svom muzičkom striming servisu. Blokirao je i spajanje dve kompanije za strimovanje igrica koje je Tencent vodio.

Video: Mišići za poneti: Više nema brige kada nabacite višak kilograma jer sve možete da rešite za 500€

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>