• 6
 ≫ 

Najradikalnija odluka u svetu biznisa do sada? Ili vakcina ili nema plate

 ≫ 

Nevakcinisani zaposleni će od 31. oktobra biti stavljeni na spisak za neplaćeno odsustvo, koje bi moglo trajati do šest meseci

  • 6
Vakcinacija novac pare plata vakcina Foto: Shutterstock, Freepik

Prestižna konsultantska firma Alvarez & Marsal (A&M) iz SAD, koja prema nekim podacima broji oko 4.000 zaposlenih, upravo je "podvukla crtu": ili potvrda o vakcini ili nema plate.

To je novi uslov za nevakcinisane radnike, ako žele da se vrate na posao. Firma je u ponedeljak interno obavestila svoje osoblje o dvema opcijama koje stoje na raspolaganju, a to su vakcinacija ili neplaćeno odsustvo.

Potpuni povratak na posao planiran je 7. septembra, i do tada je potrebno da radnici donesu dokaz da su vakcinisani protiv kovida-19.

U suprotnom, mogu nastaviti da rade od kuće, ali moraju obavestiti svoje odeljenje ili šefa službe o daljim planovima vezanim za vakcinaciju. Za to, svakako, postoji određeni rok.

Nevakcinisani zaposleni će od 31. oktobra biti stavljeni na spisak za neplaćeno odsustvo, koje bi moglo trajati do šest meseci. Trudnice su izuzete iz ovog zahteva kompanije, a razlozi za odbijanje vakcine - iz medicinskih ili verskih uverenja - biće uzeti u obzir, ali se neće odobriti.

A&M će nastaviti da svim nevakcinisanim zaposlenima pruža sve zdravstvene beneficije tokom njihovog neplaćenog odsustva i vratiće ih na posao odmah nakon vakcinacije. U međuvremenu, vakcinisani radnici moraju da dostave dokaz o vakcinaciji tako što će dostaviti kopije svojih potvrda.

Avio kompanije, avion, vakcinacija Foto: Shutterstock

Prema nedavnom internom istraživanju zaposlenih u A&M-u, na nivou SAD, 92% je bilo potpuno vakcinisano ili im je to u planu do 1. septembra, dok je 8% reklo da se neće vakcinisati. Aktuelni podaci govore da je do sada vakcinisano oko 194 miliona Amerikanaca, te da je njih otprilike 7.000 hospitalizovano.

Odluka giganta Alvarez & Marsal trenutno je jedna od najstrožih u poslovnom svetu. Mnoge firme s Volstrita pozdravljaju vakcinaciju, posebno sada kada je potrebno vratiti radnike u kancelarije, ali nisu otišle baš toliko daleko. Uslov je, eventualno, da radnici nastave s radom od kuće - ali bi bili plaćeni za to.

Takođe, o ovoj temi su se zasebno oglasile i avio-kompanije, koje još uvek imaju podeljeno mišljenje o tome da li treba da zahtevaju od svih zaposlenih obaveznu vakcinaciju ili ne.

Video: Roboti neće ukrasti poslove, u Srbiji školujemo kadar koji će biti spreman za budućnost

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZAC

    18. avgust 2021 | 13:02

    Diktatura par exelans

  • haj

    18. avgust 2021 | 13:29

    na pustite svi poso pa če mo da vidimo mogu li da zive çez radnika

  • Gggggg

    18. avgust 2021 | 13:31

    Najvece gluposti koje sam u zivotu cula,najbolje pobiti sve koji nisu primili vakcinu, samo napred!!!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>