• 1

Očajnički im fale radnici, pre svega vozači kamiona: Zbog toga bi mogli ostati i bez božićne trpeze

Na nacionalnom nivou, proizvodnja piletine već je smanjena za 10%, a očekuje se i smanjenje proizvodnje ćuretine za petinu

  • 1
ćurka

Foto: Unsplash

Proizvođači hrane i supermarketi u Ujedinjenom Kraljevstvu upozoravaju da bi prazne police mogle ostati takve i tokom praznične sezone, odnosno do kraja godine, osim ako vlada ne preduzme mere za ublažavanje nedostatka radnika i vozača kamiona.

Taj manjak je nastao usled pandemije, ali i Bregzita, kada se brojna radna snaga vratila svojim kućama.

Iz istog razloga, Mekdonalds je, recimo, bio primoran da na neko vreme skine sa menija milkšejk. Nando je zatvorio čak 45 restorana jer mu je ponestalo čuvene piletine s peri-peri sosom, prenosi CNN.

S druge strane, dobavljači upozoravaju na dalje poremećaje u lancima snabdevanja, što znači da će Britanci možda ostati bez prazničnih namirnica, poput ćuretine i svinjskog specijaliteta - "pigs in blankets".

Ovo će, naime, biti prvi Božić nakon što je Bregzit stupio na snagu. Na nacionalnom nivou, proizvodnja piletine već je smanjena za 10%, navode iz saveta "British Poultry Council" i dodaju da trenutno u toj industriji nije popunjeno čak 16% radnih mesta.

Navodi se i da će tradicionalna, božićna proizvodnja ćuretine biti smanjena za petinu.

Globalni lanci snabdevanja su pod ogromnim pritiskom. Dodatno, tokom poslednjih meseci nedostatak osoblja u Britaniji pogoršan je usled pravila koja su zahtevala da se ljudi izoluju ako dođu u kontakt sa nekim ko je bio zaražen kovidom-19.

Ta pravila su ukinuta, ali problem ostaje i ne postoji brzo rešenje. Postrojenja za pakovanje mesa vape za osobljem, a pad iznosi približno 14%. Kobasice umotane u slaninu, koje su obavezni deo božićne trpeze u ovoj zemlji, sada već "kasne" šest nedelja.

Video: Šta se više isplati ove jeseni? Spremati zimnicu kod kuće ili kupiti upakovane flaše i tegle

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    27. avgust 2021 | 14:06

    Ja ću da idem da vozim. Znam jezik. Moja plata 10 000£

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>