• 0

Pokrenuta izgradnja regionalne deponije u Кruševcu: "Ekološki planovi imaju prioritet"

Ukupna vrednost investicija prve faze iznosi 13.7 miliona evra

  • 0
Tomislav Momirovic Foto: MGSI

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović potpisao je finansijske ugovore sa nemačkom razvojnom bankom КFV za realizaciju projekata izgradnje regionalnog centra za upravljanje komunalnim otpadom u Кruševcu.

Ukupna vrednost investicija prve faze iznosi 13.7 miliona evra, a početak izgradnje je planiran za drugu polovinu 2022. godine sa planiranom rokom za završetak do kraja 2024.

- Ovom investicijom osetno poboljšavamo kvalitet života za građane celog Rasinskog okruga. Centar će imati regionalni karakter sa dovoljnim kapacitetom da pored grada Кruševca i okolne, opštine Aleksandrovac, Ćićevac, Varvarin, Brus i Blace, takođe mogu na propisan način da odlažu komunalni otpad. Želimo da investiramo u komunalnu infrastrukturu i postrojenja za preradu otpadnih voda i time našu zemlju učinimo značajno čistijom za buduće generacije. Ekološki planovi imaju prioritet. Naš plan je da u narednih 5 godina uložimo više od 4 milijarde evra i izgradićemo komunalnu infrastrukturu u oko 80 odsto lokalnih samouprava u Srbiju - rekao je ministar Momirović.

Ministar je naglasio da je Кruševac apsolutni lider u investicijama u komunalnu infrastrukturu i ekološkim projektima.

- Moram da podsetim da smo ovde izgradili najmodernije postrojenje za preradu otpadnih voda i da smo izgradili 60 kilometara nove komunalne infrastrukture - naveo je Momirović.

Gradonačelnica Кruševca Jasmina Palurović istakla je da će veoma zadovoljna što će ovim projektom biti rešeno veoma značajno pitanje zaštite životne sredine.

- Zahvaljujem se i ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i КFV. Ovo nije prvi projekat koji radimo zajedno, što pokazuje da smo primer dobre prakse i da ćemo nastaviti uspešnu saradnju - navela je gradonačelnica Palurović.

Rudiger Hartman, predstavnik КFV za Srbiju je rekao da mu je čast što ispred ove organizacije potpisuje ugovore sa “gradom bogate istorije” – Кruševcem.

- Naš fokus saradnje je na održivom razvoju u oblasti životne sredine. Impresionirani smo ambicioznom ekološkom agendum Кruševca i ministarstva i nadam se da ćemo imati uspešnu saradnju u budućnosti - kazao je Hartman.

U okviru dugogodišnje bilateralne saradnje sa SR Nemačkom, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u saradnji sa nemačkom razvojnom bankom КFV, sprovodi projekte izgradnje komunalne infrastrukture u oblasti vodosnabdevanja, otpadnih voda i upravljanja čvrstim otpadom.

Realizacijom ovih investicija se daje značajan doprinos održivom urabnom razvoju kroz racionalno korišćenje prirodnih resursa, unapređenju zaštite životne sredine, energetske efikasnosti i borbi protiv klimatskih promena, u skladu sa ciljevima „Zelene Agende“ za Zapadni Balkan i pregovaračkom pozicijom za poglavlje 27 u okviru procesa pristupanja Evropskoj Uniji.

Do sada je, u okviru finansijske i tehničke podrške SR Nemačke i КFV banke, obezbeđeno 290 miliona evra za prioritentne investicije u 35 gradova u Srbiji, u oblasti otpadnih su završene investicije ili je realizaciju u toku u Кruševcu, Vranju i Subotici sa preko 350,000 stanovnika, dok je u oblasti upravljanja komunalnim otpadom u pripremnoj fazi program za 2 regiona sa centrima u Кruševcu i Vranju, sa preko 360,000 stanovnika.

Video: Kokeza: Poseban dan za Kruševac, hvala Savi i Dekiju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>