• 0
 ≫ 

Od telefona do mašinica za šišanje pasa: Potrebni su nam za sve, a zašto ih nema mesecima?

 ≫ 

U narednom periodu, a posebno tokom Božića, moguće je da će još više proizvoda biti pogođeno usled manjka čipova na tržištu

  • 0
čip

Foto: Freepik

Tehnološka industrija je u krizi. Danas se milioni proizvoda - automobili, mašine za pranje veša, pametni telefoni i drugi uređaji - "oslanjaju" na računarske čipove, poznate i kao poluprovodnici.

Mesecima unazad pišemo o njihovoj nestašici, a i dalje ih nema dovoljno da bi zadovoljili potražnju u ovim industrijama. Kao rezultat toga, sada fale i mnogi popularni proizvodi.

Recimo, gotovo je nemoguće kupiti PS5 konzolu.

Što se tiče auto-kompanija, Tojota, Ford i Volvo morali su ili da uspore ili da privremeno obustave proizvodnju u svojim fabrikama. Posledice krize osećaju i proizvođači pametnih telefona, pri čemu Epl upozorava da bi nedostatak čipova mogao uticati na prodaju Ajfon (iPhone) uređaja.

Čak i kompanije koje ne bi morale biti povezane sa računarskim čipovima nisu pošteđene, poput "CSSI international", američke firme koja proizvodi mašinice za šišanje pasa. Neki kupci su već primetili ove probleme. Prodaja polovnih automobila je, na primer, u porastu jer novih vozila - nedostaje.

U narednim mesecima, a posebno tokom Božića, moguće je da će još više proizvoda biti pogođeno usled manjka čipova na tržištu. Dodatni problem je što, kako smo već pisali, proizvodnja uglavnom kreće iz samo jedne zemlje, a to je Tajvan.

Potrošači to verovatno ne znaju, ali čipovi kompanije Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd. ADR (TSMC) nalaze se svuda. Gigant proizvodi gotovo sve najsofisticiranije čipove na svetu, a takođe i mnoge jednostavnije.

Apple, kompanija, logo

Foto: Tanjug/AP

Nalaze se u milijardama proizvoda sa ugrađenom elektronikom, uključujući Ajfon aparate, lične računare i automobile. Takođe, ranije se govorilo da razvoj 5G mreže dodatno utiče na manjak čipova, kao i odluka SAD da spreči prodaju poluprovodnika i druge tehnologije Huaveiju - kako bi zaštitila svoje tržište.

Druge, manje očigledne složenosti proizvodnje takođe su omele snabdevanje određenim komponentama. Na primer, trenutno postoje dva glavna pristupa proizvodnji čipova: korišćenje pločica od 200 mm ili 300 mm. Ovo se odnosi na prečnik kružne silikonske pločice koja se deli na mnogo sitnih čipova.

Veće pločice su skuplje i često se koriste za naprednije uređaje.

Ali, došlo je do naglog porasta potražnje za jeftinijim čipovima, koji su ugrađeni u sve širu paletu proizvoda široke potrošnje, što znači da je starija tehnologija od 200 mm traženija nego ikad. Takođe, ljudima koji rade od kuće, a takvih je i dalje mnogo, naprasno su bili potrebni prenosivi računari, tableti i kamere tokom 2020, a fabrike čipova nisu radile usled karantinskih mera.

Video: Dokaz da su žene sveznajuće: Devojke inženjeri iz Emirata izmislile su „džepnu flašicu“

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>