• 0

Svaka treća firma u Nemačkoj vapi za radnicima: Građevina cveta, materijal sve skuplji, a zarade?

Takođe, mnoge kompanije prijavljuju povećanje cena materijala, a skoro polovina kompanija u ovom sektoru takođe uskoro planira dalje povećanje

  • 0
Građevina, građevinski radnik

Foto: Shutterstock

U poslednje vreme naširoko se priča o dve stvari: poskupljenju i nestašici (maltene svega).

Gradi se više nego ikada, širom sveta. Štaviše, najnoviji podatak govori da je tržište nekretnina u Izraelu, u poslednjih 10 godina, procvetalo. Beleži se skok cena u tom domenu od 345 odsto.

Ali, kriza izazvana kovidom-19 uzela je danak: fabrike su bile zatvorene mesecima, ili su radile sporijim tempom, te sada treba odgovoriti na pojačanu potražnju.

U skladu sa zakonom ponude i potražnje, potom je došlo do naglog poskupljenja građevinskog materijala. To je sada svetski problem, a poseban izazov za Nemce, kojima generalno godišnje fali čak 400.000 radnika raznih profila; među njima je svakako i građevinska radna snaga.

Srećom, prema podacima instituta IFO, nedostatak materijala na nemačkim gradilištima sada je ublažen. U avgustu je 42,2 odsto kompanija u građevinarstvu reklo da im manjka materijala, u odnosu na 48,8 odsto iz jula.

Situacija u građevinarstvu se, generalno, donekle stabilizovala: 31,4 odsto kompanija prijavilo je probleme zbog uskih grla u snabdevanju, u poređenju sa 33,9 odsto iz prethodnog meseca.

Međutim, julske poplave u Nemačkoj izazvale su nove lokalne preokrete. U avgustu je stigao izveštaj, posebno iz Severne Rajne-Vestfalije, da su ovi nemili događaji pogoršali nestašicu materijala.

Udeo pogođenih kompanija sada je primetno veći od nemačkog proseka, rečeno je iz instituta. Dalje se navodi da je  "uprkos svim poboljšanjima, ukupna ponuda i dalje veoma ograničena".

čelik

Foto: Freepik

Usko grlo, pritom, dovodi do rasta cena, posebno u visokogradnji. Mnoge kompanije prijavljuju povećanje cena, a skoro polovina kompanija u ovom sektoru takođe uskoro planira dalje povećanje. Nedostatak kvalifikovanih radnika predstavlja dodatnu brigu za građevinsku industriju.

- Mnogi intermedijarni proizvodi su i dalje deficitarni i skupi, posebno izolacioni materijali i čelik - napominje Feliks Lajs sa IFO instituta.

Trenutno, jedna od tri kompanije žali se na poteškoće u pronalaženju odgovarajućeg osoblja. Prema aktuelnim podacima, prosečna bazična zarada, na godišnjem nivou, za građevinskog radnika iznosi 37.638 evra, odnosno prosečna satnica je 18,10 evra.

Video: Ugostitelji izdržali pandemiju zahvaljujući ovom rešenju: Partner koji nam je pomogao da opstanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>