• 4

Zlatara Majdanpek na prodaju, početna cena pola procenjene

Osamdesetih godina u pogonima zlatare prerađivale su se dve tone plemenitih metala godišnje

  • 4
Dukat zlato

Foto: Shutterstock

Zlatara Majdanpek sa pripadajućom imovinom biće na javnoj prodaji 5. oktobra u Beogradu, a početna cena skoro je upola manja od procenjene vrednosti majdanpečke industrije plemenitih metala.

Na javnom nadmetanj, zlatara Majdanpek prodavaće se po početnoj ceni od 130 miliona dinara, a vrednost je procenjena na 259,4 miliona dinara, navodi RTS i dodaje da su na prodaju pogoni zlatare, nakita i ukrasnih proizvoda, hemija i metalurgija, centralni magacin i poslovni prostor.

Osim prodavnice zlatare Majdanpek u Zaječaru, Zlatara je imala prodajne objekte u Beogradu, Požarevcu, Valjevu i Nišu. Poslednji socijalni program u ovoj kompaniji sproveden je pred kraj 2015. godine, kada su firmu uz otpremninu napustila 263 radnika.

Privredni sud u Zaječaru 2016. godine doneo je rešenje o otvaranju stečaja. To preduzeće u sastavu je imalo tri pogona – Zlataru Majdanpek, Megaplast i fabriku elektroproizvoda koja je jedina privatizovana još 2008. godine.

IPM je bio poznat po odličnim majstorima i po ručnoj izradi nakita. Zlatnici i srebrnjaci obeležili su istoriju zlatare i celih epoha na ovom prostoru, pa su poznate serije sa Titovim likom, likom svetaca, istorijskih licnosti poput cara Konstantina.

U pogonima u Majdanpeku izrađivan je i "Dobričin prsten", jedna od najznačajnijih glumackih nagrada. Osamdesetih godina u pogonima zlatare prerađivale su se dve tone plemenitih metala godišnje.

Od 2000. godine IPM je radio u sastavu RTB-a Bor. U više navrata tražili su strateškog partnera, ali su svi pokušaji privatizacije bili bezuspešni.

Video: Zlatni sat vredan čitavo bogatstvo koji je bio u vlasništvu ludog kralja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>