• 0

Na ovim lokacijama planula prodaja kuća: "Kupuju jer je jeftino, ne mare što su te zone najopasnije"

Feniks je sada peti po veličini grad u Sjedinjenim Državama

  • 0
Uragan Ajda Ida Luizijana

Foto: Tanjug/AP

Izvršni direktor posredničke firme u prometu nekretnina, Redfin, rekao je u petak za CNBC kako veruje da američki kupci kuća tek treba ozbiljno da povedu računa o opasnostima koje predstavljaju klimatske promene.

- Oni samo marširaju ka kandžama uništenja - naveo je Glen Kelman.

Sezona šumskih požara na zapadu SAD postaje sve duža i intenzivnija zbog klimatskih promena, izazvanih delovanjem ljudi, i podstaknutih toplijim temperaturama i sušama. Slično tome, kažu naučnici, uragani i poplave su sve češća pojava, zbog globalnog zagrevanja i porasta nivoa mora.

Utisak je da "kupce kuća u ugroženim delovima zemlje ne odvraća ta realnost", dodao je Kelman. Kaže da se oni vode pristupačnošću tih nekretnina, "a najpovoljnija mesta u Americi su ujedno i mesta koja su u najvećem riziku od uticaja klimatskih promena".

- Preplaviće ih uragani. Biće pogođeni požarima. Ako pogledate gde se ljudi kreću, to je na Floridi i jugoistoku, koji je posebno izložen poplavama i takođe ima neverovatan rizik od toplote kako temperature rastu. Takođe se sele na mesta poput Feniksa, Las Vegasa i u Jutu - navodi Kelman za CNBC.

Feniks je sada peti po veličini grad u Sjedinjenim Državama, nadmašujući Filadelfiju, prema nedavno objavljenim podacima popisa stanovništva iz 2020. godine, jer je glavni grad Arizone rastao brže od bilo kog drugog velikog američkog grada u protekloj deceniji.

Smešten u Sonorskoj pustinji, Feniks je odavno poznat po svojoj toploti, ali stručnjaci kažu da će verovatno postati ekstremniji zbog klimatskih promena. Broj stanovnika Jute porastao je za više od 18% između 2010. i 2020. godine, što ga čini najbrže rastućom američkom državom u tom vremenskom periodu.

Kelman je ukazao na nedavnu analizu Redfin-a koja je otkrila da se više od jedne trećine kuća u toj saveznoj državi suočava sa onim što kompanija klasifikuje kao "visok rizik od požara".

Video: Vatra progutala vinograd: Tužan prizor nakon požara koji je načinio ogromnu štetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>