• 4

Manjak vozača postaje gorući problem: Proizvodi ne stižu do polica, kako se onda snabdeti?

Problemi u poslovanju, povezani sa izlaskom Britanije iz EU, pogađaju proizvodnju mesa, ali i prodavnice sa nameštajem i ostale trgovine na malo

  • 4
IKEA radnja

Foto: Shutterstock

Usporena proizvodnja, poremećni lanci snabdevanja, manjak materijala (npr. čipova), ali i radnika - posledica svega toga je nestašica proizvoda na tržištu, a osim firmi, trpi i krajnji kupac.

Recimo, Velika Britanija ima neviđeni problem da nađe kamiondžije, a tu zemlju nije pogodio samo kovid-19, već i Bregzit. Ipak, izazovi ove vrste prate ceo svoj.

Sada se i gigant iz oblasti nameštaja, Ikea, žali na problem snabdevanja, usled nedostatka vozača. Na čekanju je čak 1.000 proizvodnih linija. Pre svega, fali dušeka, a iz kompanije kažu da je to direktna posledica korona krize i Bregzita, piše britanski servis BBC.

Preduzeća, od dobavljača vakcina protiv gripa do firmi za hranu i piće, takođe muče muku sa snabdevanjem. Vlada VB je ranije rekla da "blisko sarađuje sa industrijom radi rešavanja sektorskih izazova". Ikea je rekla da su sve 22 njene prodavnice u Velikoj Britaniji i Irskoj imale problem sa snabdevanjem - za 10% svojih zaliha ili oko 1.000 linija proizvoda.

"Kao i mnogi trgovci na malo, i mi imamo stalne izazove sa našim lancima snabdevanja zbog kovida-19 i nedostatka radne snage, a sve je pogođeno transportom, sirovinama i nabavkom. Osim toga, vidimo sve veću potražnju kupaca jer sve više ljudi provodi više vremena kod kuće", rečeno je iz kompanije.

Problemi u poslovanju, povezani sa izlaskom Britanije iz EU, pogađaju i proizvodnju mesa. Nacionalno udruženje svinja upozorava kako je na farmi zaostalo 85.000 svinja, zbog znatnog nedostatka klanica i da ta brojka raste na 15.000 sedmično.

"Ako prerađivači nastave da ne uzimaju svinje, one će morati da odu negde", rekla je izvršna direktorka ovog udruženja, Zoe Davies. Apeluje se na vladu da preduzme mere za smanjenje nedostatka radne snage u pogonima, jer će, kako kažu, u suprotnom poljoprivrednici biti prisiljeni na teške izbore.

Video: Odrekao se karijere kako bi gajio puževe: Iz Francuske se preselio u selo i sprema specijalitete

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veteran

    6. septembar 2021 | 11:09

    Neće niko da vam vozi za 50 hiljada od jutra do sutra, i da nema život, zato palite sa ovim pričama da neće niko da vozi..

  • Seep

    6. septembar 2021 | 11:25

    Isao u Nemacku i vratio se hoce za dzabe da im vozim neka hvala

  • Map

    6. septembar 2021 | 11:22

    Vozace treba posteno platiti za njihov posao a njih ima dosta

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>