• 0
 ≫ 

Avgustovski bum: Prodaja im skočila 300 odsto, e-vozila zavladala u ovoj zemlji

 ≫ 

Procenjuje se da je od januara do kraja avgusta ove godine u Kini prodato 1,7 miliona novih e-vozila, ili za 600.000 više nego u istom periodu prošle godine

  • 0
Električni automobili

Foto: Freepik/Fortrade

Kineska kompanija BYD prodala je ovog avgusta 61.409 elektičnih vozila, odnosno preko 4 puta više nego 2020, jer potražnja za e-automobilima na najvećem svetskom tržištu četvorotočkaša - nastavlja da raste.

Broj prodatih vozila ove kompanije, takođe je veći u odnosu na jul, kada je kupocima isporučeno 50.492 automobila.

Akcije BYD-a su jutros na trgovanju na Hogkoškoj berzi porasle za 5,5 posto, prenosi CNBC. Treba pomenuti i da BYD, inače, podupire firma Berkšir Hatavej, čuvenog američkog investitora Vorena Bafeta.

BYD je jedan od najvećih proizvođača električnih vozila u Kini, i samim tim je velika konkurencija američkom gigantu Tesla, iza kojeg stoji Ilon Mask, a koji posebno "voli" kinesko tržište.

Uprkos problemima koji pogađaju automobilsku industriju, kao što su nestašica čipova i rast cena materijala, potražnja za električnim vozilima u Kini buja, jer vlada pomaže razvoj tog sektora.

Procenjuje se da je od januara do kraja avgusta ove godine u Kini prodato 1,7 miliona novih e-vozila, ili za 600.000 više nego u istom periodu prošle godine, prema izjavi koju je Rojtersu dao zamenik ministra kineskog Ministarstva industrije i informacionih tehnologija, dodaje CNBC.

Video: BusPlus ide u istoriju: Nova kartica za javni prevoz od danas u prodaji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>