• 0

Vujović: Počelo je odsumporavanje, neće više biti PM čestica u Boru

Na pitanje kako teče konkurs za zemenu kotlarnica po gradovima i opštinama u Srbiji, ministarka podseća da je on raspisan februara ove godine, uz uslov da se svi radovi završe do početka grejne sezone

  • 0
Bor, industrija, ekologija

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Ministarka za zaštitu životne sredine, Irena Vujović, kaže da je u topionici kompanije "Ziđin" u Boru počelo sa radom postrojenje za odsumporavanje i naglasila da će se, zahvaljujući tom sistemu, u potpunosti eliminisati emisija PM čestica.

Vujović je za RTS rekla da je u avgustu 2020. u Boru bilo 14 dana sa prekomernim zagađenjem, dok istog meseca ove godine, kada je počelo da radi postrojenje za odsumporavanje, nijedan dan nije bilo povišene emisije otrovnih čestica. Ukazala je i da to ne znači da ubuduće neće biti dana sa prekomernim zagađenjem, ali će se to meriti satima. Naglašava da u Boru ima i drugih postrojenja koja će biti rekonstruisana, poput gradske toplane.

- Kotlarnica će biti zamenjena savremenijom koja će koristiti ekološki prihvatljive energente - kaže ona i dodaje da je kineski "Ziđin" u zaštitu životne sredine u Boru do sada uložio više od 100 miliona evra, a uložiće još toliko u prvoj polovini 2022.

Na pitanje kako teče konkurs za zemenu kotlarnica po gradovima i opštinama u Srbiji, Vujović podseća da je on raspisan februara ove godine, uz uslov da se svi radovi završe do početka grejne sezone. Prema njenim rečima, u toku je nadzor svih radova za koje su odvojena značajna sredstva i "oni teku predviđenim tempom".

- U Valjevu se menja gradska koltarnica koja će sa mazuta preći na prirodni gas, kao i u Smederevu, Novom Pazaru i Užicu - navodi Vujović. Naglašava da će u Valjevu ostati problem fabrike "Krušik", koja je veliki zagađivač, dodajući da nadležni pokušavaju da nađu rešenje.

Zamena kotlova u Kragujevcu se radi u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, gde je dodatni problem i deponija pepela, a Vujović kaže da ta deponija proizvdi 40.000 tona pepela. Po zameni kotlova i ona će se zatvoriti. Govoreći o Vinči, Vujović ukazuje da je stara deponija sada zatvorena.

Grad Beograd i strani partner imaju obavezu da saniraju tu staru deponiju do kraja 2023, dodaje resorna ministarka, ističući da na novoj već radi postrojenje za preradu, gde se, kako kaže, otpad odlaže po svim pravilima.

Kada je reč o projektu "Rio Tinto", Vujović poručuje da se ne može unapred govoriti o negativnim posledicama po životnu sredinu, pre nego što se izrade neophodne studije.

Video: Koja opština ima najveći problem s nelegalnim nekretninama?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>