• 0
 ≫ 

Vučić: Petrohemija danas na računu ima 82 miliona evra, dobro stoji, radnici ne moraju da brinu

 ≫ 

Privatizacija državne "Petrohemije", inače, očekuje se već duže od 10 godina

  • 0
Petrohemija

Printskrin: Youtube/Radio-televizija Vojvodine

U poslednje vreme podosta se pričalo o preduzeću "Petrohemija" iz Pančeva, i njegovoj sudbini, a kako smo pisali prošlog novembra - zaključak je da je nastavak rada "Petrohemije" važan, kako za zaposlene tako i za grad.

Ipak, čeka se pravo rešenje. Te teme se i danas dotakao predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, odgovarajući na jedno od pitanja novinara, na ceremoniji povodom izgradnje fabrike za proizvodnju kineskih vakcina.

- Što se "Petrohemije" tiče, morate imati onoga ko može da nabavi najjeftiniji primarni benzin. Onoga ko ima mogućnost za dovlačenje sirovina. Mi smo o tome razgovarali sa partnerima, ali nismo mogli da postignemo rezultate. Sada mislim da smo na dobrom putu da to učinimo - rekao je predsednik i naveo da "Petrohemija" danas ima na računu 82 miliona evra, te da, kako kaže, dobro stoji.

- Radnici ne moraju da brinu, da godinu dana treba sami da izdržavamo "Petrohemiju", mogli bismo. Nema opasnosti za radnike - dodao je.

Ali, takođe je rekao da je uvek bolje da se pronađe strateški partner koji može da brine o kompaniji u narednih 20 godina. "I time smo, posle ZF-a, Brosea, doprineli razvoju Pančeva i južnog Banata", rekao je Vučić.

Vlada Srbije objavila je javni poziv za strateškog partnera za "Petrohmiju", modelom dokapitalizacije u iznosu od 150 miliona evra, čime bi budući vlasnik imao udeo od 90 odsto. Zainteresovani ponudu mogu da podnesu do 11. oktobra.

"Sasvim je izvezno da je moguće da ponude budu iz dve ili tri zemlje koje u tome mogu da pronađu interes. Svojevremeno smo razgovarali i sa Gaspromom, i sa drugim partnerima, od Azerbejdžana do Irana, ali nikada nismo uspeli da nađemo strateškog partnera", istakao je predsednik.

Video: Vučić: U dve faze uloženo 112 miliona evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>