• 5

Autor projekta Savskog trga u poseti Beogradu: Trg je postao simbol grada

Zbog situacije sa kovidom arhitekta Mark Fenvik nije bio u mogućnosti da prisustvuje završetku radova i otvaranju

  • 5
Savski trg, Marko Stojčić, Mark Fenvik

Foto: Beoinfo

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić i arhitekta Mark Fenvik, autor projekta Savskog trga, posetili su danas ovaj deo grada, koji je nakon potpune rekonstrukcije dobio sasvim novi izgled.

Stojčić je izrazio zadovoljstvo što je Mark Fenvik u poseti Beogradu i Savskom trgu, koji je otvoren početkom ove godine.

– Trg je otvoren u januaru ove godine, ali zbog situacije sa kovidom Mark Fenvik nažalost nije bio u mogućnosti da prisustvuje završetku radova i otvaranju, kada smo svi shvatili kako je uradio fantastičan projekat za nas. Zadovoljstvo je svih nas koji radimo za Grad Beograd i Republiku Srbiju što imamo priliku da ga ugostimo i podelimo ponovo radost jer smo zajedno uradili divan posao – rekao je Stojčić, prenosi Beoinfo.

Nadamo se i budućim projektima koje bismo mogli da radimo zajedno, naveo je Stojčić i dodao da se Fenvik u svetskim okvirima dokazao kao jedan od najznačajnijih arhitekata, kako za otvorene prostore i trgove tako i za značajne objekte poput stadiona.

Mark Fenvik je rekao da trg po završetku radova izgleda zadivljujuće, te da su gradu potrebni otvoreni prostori.

Želimo da ovo bude mesto na koje će ljudi dolaziti tokom cele godine, gde će se održavati razni događaji, pa je trg i dizajniran tako. Ovo je jedan od najvećih trgova u gradu, a zadivljujuća statua predstavlja istoriju Srbije, dok Železnička stanica predstavlja vezu sa industrijalizacijom zemlje. Trg je postao simbol grada i zemlje za ljude Srbije i Beograda – istakao je Fenvik.

On je rekao da je veoma zadovoljan i kvalitetom radova i naveo da je jedino potrebno da prođe pet ili šest godina da posađena stabla na trgu porastu. Fenvik je zahvalio Gradu Beogradu, Marku Stojčiću i preduzeću „Beograd na vodi” na uspešnoj saradnji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • rade

    10. septembar 2021 | 02:47

    Nisam znala da Srbija nema arhitekte i pejzažne arhitekte koji su mogli da projektuju ovaj trg.

  • 534

    10. septembar 2021 | 06:04

    Biće završen kad iz Nemanjine bude moglo da se skrene levo u Savsku. Prema tome, nije završen.

  • Ana

    10. septembar 2021 | 15:54

    Sećam se 1990ih trg je bio uzasan, siv, prljav, turoban. Promena na bolje. Ja sam rodjena Beograđanka Srpkinja i volim svoj grad.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>