• 27

Kako su izračunali da cena radnog sata u Srbiji treba da skoči na 201,22? Ovo su detalji

Postoje parametri definisani zakonom po kojima se računa minimalna zarada

  • 27
Radnik, povećanje plate, dinari

Foto: Shutterstock, Telegraf

Vlada Srbije usvojila je odluku da visina minimalne cene rada za period januar – decembar 2022. godine iznosi 201,22 dinara po radnom času, u neto iznosu, čime je kako se navodi, minimalna cena rada povećana za 9,4 odsto.

Utvrđivanje minimalne cene rada zasnovano je na poslednjim raspoloživim makroekonomskim podacima i projekcijama za naredni period.

Podsetimo, kako je nedavno odlučeno na sednici SES-a (Socijalno - ekonomskog saveta), minimalac za 2022. godinu u Srbiji iznosiće 35.012 dinara, što je povećanje od 9,4 odsto.

Pa, kako baš toliko?

 

Članom 112. Zakona o radu utvrđena je nadležnost Socijalno-ekonomskog saveta Srbije koji čine predstavnici vlade, sindikata i poslodavaca, za utvrđivanje visine minimalne zarade, uz obavezu da se računaju parametri:

Troškovi života, kretanje prosečne zarade u Srbiji, egzistencijalne i socijalne potrebe zaposlenog i njegove porodice.

Dalje, stopa nezaposlenosti, kretanje zaposlenosti na tržištu rada i opšte ekonomske razvijenosti zemlje.

U slučaju da na sednicama SES-a socijalni partneri ne postignu saglasnost o visini minimalne zarade, kao što se to dešava prethodnih dana, odluku donosi Vlada Srbije, što je uradila i minule godine kada je odlučeno da neto cena radnog sata bude 183, 6 dinara. Preciznije, minimalac je mesečno skočio sa 30.022 na 32.000.

Minimalna zarada za 2019. godinu bila je povećana deset odsto, a u poslednje dve godine kumulativno je veča 18,6 procenata.

Sindikati su za vreme pregovara insistirali da minimalac bude toliki da bar pokrije potrošačku korpu. Prosečna cena potrošačke korpe u Srbiji odnedavno se umesto za četvoročlanu računa za tročlanu porodicu i iznosi, prema statističkim podacima, 39.000 dinara.

A šta a je u korpi koju bi trebalo da pokrije minimalac, ako se izbore za veći, čitajte u našoj posebnoj vesti OVDE.

Minimalnu zaradu prima oko 350.000 ljudi u Srbiji.

Video: Opet traže stjuardese, a ovo su uslovi za zaposlenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Samo JA

    10. septembar 2021 | 10:06

    Da li to vazi i za poslanike u skupstini? Ministre???? Ovo je bas ponizavajuce!!!!

  • R9

    10. septembar 2021 | 12:14

    A u minimalnoj potrosackoj korpi za troclanu porodicu se izmedju ostalog, racuna 2 kilograma mesa mesecno... Sto mu dodje negde oko 24 do 25 grama mesa dnevno po clanu... Nije me mrzelo da procitam... 125 dinara za obrazovanje. To bolje da precutim... Sve poslanike, ministre i ostale uposlenike u drzavnom aparatu bih ja bacio 6 meseci na ovu ishranu sa 2 kg mesa pa da ih posle pitam da li su osetili povecanje minimalca za 9,6 %

  • vlada

    10. septembar 2021 | 11:39

    a zasto niko ne govori o poskupljenjima ? I koliko ona iznose u % ?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>