• 1

Kako da vas ne prevare prilikom kupovine stana? Apel na šta obavezno da obratite pažnju

Važno je istaći da kupovina stana više nije vezana samo za konkretnu jedinicu, već i za zgradu, komšiluk, okruženje, tako da bi trebalo misliti "van okvira"

  • 1
nov stan

Foto: Freepik

Prilikom kupovine stana, posebno u novogradnji, stručnjaci preporučuju da obratite pažnju na nekoliko ključnih stvari, a ako one "dobiju zeleno svetlo", onda se fokusirajte na ostale detalje.

Nove zgrade mogu pratiti problemi poput izostanka legalizacije ili stanovi neretko tek čekaju na uknjiženje, stoga je važno da u startu proverite sva potrebna dokumenta.

Ove treba pomenuti da stanovi uglavnom imaju značajno nižu cenu, u odnosu na prosek iz istog kvarta, ako je zgrada tek u procesu legalizacije. Takođe, mimo dokumenata, kako zgrade, tako i samog stana (za koji je odgovoran aktuelni/pređašnji vlasnik), treba ispitati i stanje zajedničkih prostorija.

To se posebno odnosi na one koji kupuju manje stanove, u kojem nema "viška" prostorija, pa im je značajno da imaju šupu ili svoje mesto u podrumu. Naravno, kada su nove zgrade opremljene, bitno vam je i kako se održavaju, da li kamere (ako postoje) funkcionišu, postoji li zajednička krovna terasa/dvorište.

Mnogi u prvi mah ne obraćaju pažnju na to, ali su ovakve stvari nekada presudne. Recimo, ako stan koje merkate nema terasu, a vama je to značajna stavka, pri čemu zgrada, na primer, ima veliku zajedničku terasu na krovu - to na neki način može kompenzovati nedostatak i nagnati vas na kupovinu.

Važno je istaći da kupovina stana više nije vezana samo za konkretnu jedinicu, već i za zgradu, komšiluk, okruženje. Ako zgrada, recimo, ima dugogodišnji problem s fasadom ili krovom koji prokišnjava - negde se stanari ne pitaju mnogo, već svi moraju preuzeti trošak.

Posebno obratite pažnju na skrivene nedostatke

Probajte da pretpostavite šta bi sve u određenoj zgradi moglo "pasti" na stanare, te izbegnite nepotrebne troškove, ako možete. Ako kupujete stan u soliteru ili zgradi s više spratova (preko 5), ispitajte stanje lifta - koliko ih ima, postoji li zaseban teretni lift.

lođa, terasa, soba, zastakljena terasa

Foto: Shutterstock

Recimo, neke stare zgrade imaju liftove koji nikada nisu obnovljivani od datuma gradnje, a rekonstrukcija može potrajati mesec dana i više. Ako živite na visokom spratu, neće vam biti prijatno da 30 dana ili više idete peške gore-dole kad god zatreba.

Ono što je vezano za sam stan, a što prvo treba proveriti jesu voda, struja, eventualne pukotine na zidu, izolacija. Raspitajte se kod stručnjaka o kakvim materijalima je reč, jer nije poenta da sve izgleda lepo samo na oko, već i da je kvalitetno. Kada je nekretnina nova, mane ne možete videti golim okom.

Ipak, problemi ubrzo krenu da se javljaju, ako je kvalitet izrade loš. Eksperti takođe savetuju da specijalno obratite pažnju na stanje prozora, balkona ili lođe. S druge strane, neke vizuelne nedostatke možete utvrditi i sami, ali vam je kod onih skrivenih - potrebna pomoć stručnjaka.

Isto tako, vrlo bitno, ako prozori ne dihtuju dobro, automatski će stan biti lošije zagrejan, a vi ćete davati više para za grejanje. PVC možda košta u prvi mah, ali vam na duže staze štedi novac, ako je dobro instaliran.

Takođe, pre angažovanja inženjera, arhitekata, prostornih planera i izvođača radova, Inženjerska komora Srbije građanima preporučuje da izvrše proveru u nadležnim registrima, koji su javno dostupni na sajtu.

Kako se upozorava u saopštenju Komore, zbog profesionalnih grešaka - u interesu građana i struke je da se uvere da licencirana lica savesno obavljaju poslove u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, projektovanja, izgradnje objekata i drugih oblasti značajnih za planiranje i izgradnju.

Video: Stan u Beogradu ili na Zlatiboru: Šta je isplativije i unosnije?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mila

    Licencirani agenti i agencije rade svoj posao profesionalno jer im i zakon to nalaže... Zato samo licencirani agenti i proverene agencije

    4
    2

    Podelite komentar

Google preporuke