• 0
 ≫ 

Surova kombinacija kovida i Bregzita pogađa sve u zemlji, osim Džonsona: Police opet prazne

 ≫ 

Procena je da trenutno fali otprilike između 90.000 i 120.000 kamiondžija

  • 0
Supermarket, rafovi

Foto: Shutterstock

Od jednog kraja lanca snabdevanja do drugog, britanski proizvođači hrane pretrpeli su leto puno nevolja u Velikoj Britaniji. Hladnjače nisu imale dovoljno prostora za držanje useva, pa su morali da odbace nedeljnu vrednost proizvodnje, objašnjava Iain Braun, potpredsednik "East Scotland Growers" (ESG).

- Nismo imali ni dovoljno radnika za žetvu povrća, što znači da će otići u otpad - dodao je.

Kako smo i pisali u više navrata, VB ima gorući problem s nestašicom radnika, pre svega, vozača kamiona, a osim toga - pitanje je da li će im božićna večera biti svečana kao što su navikli.

Iako je tokom pandemije nestašica hrane bila uobičajena u mnogim zemljama, Braun veruje da jedna stavka taj problem čini izraženijim u Britaniji, a to je Bregzit. Ometena su dva bitna proizvodna koraka.

Jedan se tiče vađenja sveže hrane iz zemlje, a drugi je vezan za manjak vozača kamiona, koji odvoze sveže namirnice poput karfiola u hladnjače, a zatim iznose odatle na prodajna mesta, piše CNN Money.

ESG navodi da su u jednoj fazi morali da bace nedeljnu proizvodnju vrednu 1,4 miliona dolara. Osim toga, Braun navodi da mnogi sezonski radnici, koji bi inače dolazili iz zemalja poput Rumunije i Bugarske na nekoliko meseci u vreme žetve, sada ne dolaze.

Prema njegovim rečima, neki nisu došli zbog kovid-19 ograničenja, a neki su došli - zaradili prilično - i otišli ​​kući ranije nego što je planirano. To je, kaže Braun, značilo da je oko 10-15% njegovog useva otišlo u smeće. Vrednost toga je 277.000 dolara.

Iako je vladi Borisa Džonsona više puta, i javno, upućivan apel da pomognu, čini se da se ništa značajno ne menja na tom planu. Procena je da trenutno fali otprilike između 90.000 i 120.000 kamiondžija.

Video: Opet traže stjuardese, a ovo su uslovi za zaposlenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>