• 0

Mercedes reže troškove: Ko napusti kompaniju, može da dobije do 400.000 evra

Da bi finansijski podneo sva ulaganja vezana za restrukturiranje i CO2 neutralnost, Daimler čeka stroga štednja

  • 0
Mercedes-Benz Concept EQG

Foto: Mercedes-Benz

Automobilski div Daimler AG, čija je ćerka firma Mercedes-Benznalazi se u procesu velikog restrukturiranja. S jedne strane, grupa se deli na dve nove, nezavisne firme: Mercedes-Benz za automobile i kombije, i Daimler Truck za kamione i autobuse.

Sa druge strane, gigant iz Štutgarta želi da postane CO2 neutralan pre 2039. godine, te mora da svoju proizvodnju potpuno usmeri na pojam elektromobilnosti.

Međutim, da bi finansijski podneo sva ta velika ulaganja, Daimler čeka stroga štednja, što će imati dalekosežne posledice po zaposlene. Samo u šest nemačkih fabrika postoji rizik od 20.000 otpuštanja radnika.

Ola Källenius, direktor Grupe, u 2020. je najavio program otpremnina koji je, kako navode iz kompanije, dobrovoljan. Primera radi, inženjer u ranim 40-im godinama, koji je u firmu došao nakon završetka studija, može da očekuje naknadu vrednu do 400.000 evra, a ponudu za odlazak je već prihvatilo više od 3.500 zaposlenih.

Prema pisanju Biznis Insajdera, portparol kompanije je naglasio da ovaj broj ne uključuje zaposlene koji su napustili Daimler u delimičnoj penziji ili su otišli u penziju. Inače, broj bi bio znatno veći, kažu.

S druge strane, nisu svi oduševljeni ovim programom. "Ne želimo otpremnine", rekao je za nemačke medije zaposleni u Untertürkheimu, koji bi radije da novac bude uložen u dalji razvoj. Navodi da "posao sada dobro ide, i da bi odlazak kolega napravio rupe".

To da posao ide kako treba je ohrabrujuća vest, budući da mesecima unazad vlada nestašica čipova koja koči proizvodnju, a zbog koje su, takođe, kod nekih dobavljača drastično skočile cene.

Video: Naličje operacije Bugatti-Rimac: Nemci kontrolišu većinski paket hrvatske kompanije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>