• 1

Sud presudio da su vozači preko aplikacije radnici, a ne frilenseri, Uber se buni: "Oni biraju"

Uber vozači su zaposleni, a ne "slobodni izvođači radova"

  • 1
uber

Foto: Unsplash

Vozači Ubera su zaposleni i imaju mogućnost za veća radnička prava, presudio je danas holandski sud.

To je poslednja sudska pobeda sindikata koji se bore za prava radnika u takozvanoj šer ekonomiji posle slične odluke u Britaniji.

Okružni sud u Amsterdamu stao je na stranu Saveza holandskih sindikata, koji je tvrdio da su vozači Ubera u stvari zaposleni u taksi kompaniji i da im treba odobriti iste plate i beneficije kao i ostalim radnicima u sektoru.

Uber je rekao da će se žaliti na odluku i "nema planove da zapošljava vozače u Holandiji".

- Razočarani smo ovom odlukom jer znamo da ogromna većina vozača želi da ostane nezavisna - rekao je Maurits Schonfeld, generalni direktor Ubera za severnu Evropu." Vozači ne žele da se odreknu slobode izbora da li, kada i gde idu na posao."

Sud je utvrdio da su vozači koji prevoze putnike putem aplikacije Uber obuhvaćeni kolektivnim ugovorom o radu za taksi prevoz.

"Pravni odnos između Ubera i ovih vozača ispunjava sve karakteristike ugovora o radu", navodi se u presudi. Sindikat je pozdravio presudu kao "ogromnu pobedu vozača" i navodi da je krajnje vreme da i oni mogu da se bore za veće plate i beneficije.

"Zbog presude sudije, vozači Ubera sada će biti zaposleni", rekla je predstavnica sidnikata. "Kao rezultat toga, oni će primati veće plate i veća prava u slučaju otpuštanja ili bolesti, na primer."

Vozači Ubera u nekim slučajevima imaju pravo na zaostalu platu, rekao je sud. Sudije su takođe naložile Uberu da plati kaznu od 50.000 evra (58.940 dolara) jer nije sproveo uslove ugovora o radu za taksiste.

Uber je u martu rekao da će poboljšati prava radnika, uključujući i minimalnu platu, za svojih više od 70.000 britanskih vozača nakon što je u februaru izgubio predmet pred Vrhovnim sudom.

Video: I u Meksiku pobuna taksista, stao grad od preko 20 miliona ljudi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Уааа политичари

    14. septembar 2021 | 07:31

    А Србија? Шта је са Србијом? Ко ће код нас да тужи?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>