• 1

Za njive u Srbiji spremaju samo keš: U Jakovu parcelu platili 25 evra po kvadratnom metru

Posebni delovi objekata su se češće plaćali iz kredita

  • 1
Nekretnine, zgrada, zgrade, prodaja stanova, izdavanje Foto: Shutterstock

U avgustu je u Srbiji zaključeno 13.352 ugovora o kupoprodaji nepokretnosti, što je za 10 odsto više u odnosu na isti mesec prethodne godine ili za 22,6 odsto u poređenju sa avgustom 2019. godine, saopštio je Republički geodetski zavod (RGZ).

Prometovano je 14.584 nepokretnosti, od čega je 5.513 prometa zemljišta, 3.803 objekata i 5.268 posebnih delova objekata.

Kako se navodi u saopštenju, količina novca na tržištu u avgustu je iznosila je 457,5 miliona evra.

Najviše se plaćalo gotovinski, u 86 odsto realizovanih prometa.

Posebni delovi objekata su se češće plaćali iz kredita od ostalih vrsta nepokretnosti dok se zemljište u 99 odsto prometa plaćalo gotovinom, pokazuju podaci RGZ koji se poklapaju sa podacima Republičkog zavoda za statistiku koji ukazuju da je najskuplji kvadrat poljoprivrednog zemljišta prometovan je u naselju Jakovo po ceni od 24,9 evra po kvadratnom metru za parcelu površine 59 ari. Kod poljoprivrednog zemljište najskuplji prometovani kompleks bio je u opštini Bačka Topola gde je za 141 plaćeno više od 1,2 miliona evra.

Iz kredita su se najčešće plaćali stanovi pa je u avgustu 33 odsto stanova plaćeno iz kredita.

Iz kredita su se najviše plaćali stanovi u Beogradu, 44 odsto, u Vojvodini 30 odsto, južnoj i istočnoj Srbiji 26 odsto a najmenje u Šumadiji i zapadnoj Srbiji, 21 odsto.

Video: Telegraf anketa: Da li biste podigli kredit za opremanje stana!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    15. septembar 2021 | 04:39

    Evo čistog primera zašto će uskoro biti izbačen papirni novac iz upotrebe, zbog toga da se ne bi muljalo gotovinom! Tako će sve biti crno na belo i neće moći da se krade više na porezu!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>