• 4

Gde su radnici iz Srbije? U Moskvi haos na tržištu, kupuju građevince jedni od drugih, cene u nebo

Nedostatak radnih resursa dovodi do toga da poslodavci, pre svega izvođači radova, kupuju jedni od drugih radnike

  • 4
Rusija, Moskva

19. mesto osvojila je prestonica Rusije Moskva Pixabay.com

Cene stambenih nekretnina u Moskvi rastu, izjavio je zamenik gradonačelnika Vladimir Jefimov, ukazavši na nestašicu oko 200.000 stranih građevinskih radnika.

Glavni grad Rusije na građevinskim projektima zapošljava jeftiniju migrantsku radnu snagu, uglavnom iz zemalja srednje Azije koje su bile u sastavu nekadašnjeg Sovjetskog Saveza.

"Nadamo se da će ograničenja ulaska u zemlju u bliskoj budućnosti biti ublažena. Nedostatak radnih resursa dovodi do toga da poslodavci, pre svega izvođači radova, kupuju jedni od drugih radnike, zbog čega troškovi njihovih usluga rastu ", rekao je Jefimov.

Rusija je strogo ograničila putovanja na početku pandemije prošle godine, a mnoga su od njih još uvek na snazi, pa državljani nekih zemalja teško prelaze granicu.

Cene nekretnina u Moskvi stagnirale su nekoliko godina, rekao je Jefimov, no u pandemiji su porasle, a njihov je rast sustigao inflaciju.

Podsetimo, veći broj i naših radnika angažovan je na mnogim projektima u Rusiji.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • xyz

    14. septembar 2021 | 11:44

    Sta gde su? Rublja je pre 2014 bila 56-1e, danas je 95. Sankcije su ih upropastile, ljudi tamo primaju u rubljama platu mahom i kada prebace u eure izracunajte sami koliko gube.

  • Eric Cartman

    14. septembar 2021 | 12:16

    U Njemackoj 😋

  • Maljuta skuratov

    18. septembar 2021 | 08:43

    Kao što ste rekli: traže jeftinu, migrantsku radnu snagu, čak i kupuju radnike jedni od drugih! To ne utiče na plate radnika, već na raspodelu novca između gazda. Neznam ima li sreće za naše radnike tamo. Svuda u svetu je trend potražnje radnika za malo plaćena i teška zanimanja a trend rasta zarada i ne prati baš tu potražnju. Ako dižu plate radnicima, dižu i cene proizvoda i usluga a ne odriču se profita niti ujednačavaju enormne razlike između zarada menadžmenta i radnika. To nije dobitna kombinacija, ali videćemo dokle će ići tako.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>