• 1

Avokado tost od 3 miliona dolara: "Turbo-kapitalizam sve pretvara u zlato, a onda uništava učesnike"

Skulptura je teška više od 11 kilograma

  • 1
tost losos, avokado

Foto: Freepik

Umetnik iz Nemačke, Tim Bengel, napravio je najskuplji tost od avokada na svetu koji, prema procenama, vredi oko tri miliona dolara.

Sigurno se pitate kako je to moguće?

Zapravo je reč o skulpturi "Who Wants To Live Forever?", izrađenoj od čistog zlata, i prikazanoj 16. septembra na Nedelji umetnosti u Berlinu. Umetnik je kao šablon koristio pravi tost od avokada: putem 3D tehnologije kenirao je 27 pojedinačnih komada sendviča - pet kriški avokada, pet kriški paradajza, deset listova rukole, pet kolutova luka i dve polovine pogačice.

Onda je svaki komad izlio u 18-karatno zlato i ponovo ga sastavio u sendvič. Skulptura je teška više od 11 kilograma. Kutiju za "sendvič" osmislila je umetnička galerija Rother, za 47.000 dolara, a komad će biti prikazan u lokalnom restoranu koji nosi naziv "Avocado Club".

Prema rečima Bengela, tost od avokada je statusni simbol ovog milenijuma, koji predstavlja bogatstvo, fitnes, zdravlje i renome. Umetnik (29) pronalazi vezu između svog stvaranja i grčkog mita o kralju Midi, čiji dodir sve pretvara u zlato i kasnije umire od gladi.

O tome koliko je avokado postao popularan Telegraf Biznis je pisao krajem prošle godine.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tim Bengel (@timbengel)

 

- Nešto slično dešava se i danas u turbo-kapitalizmu, koji u svojoj pohlepi za maksimiziranjem profita uništava sopstvene učesnike - naveo je Bengel u saopštenju.

Inače, ova, do sada najskuplja skulptura tosta sa avokadom, stići će u SAD kasnije ove godine. Takođe je dostupna za kupovinu putem Galerije Rother.

Video: Čokoladna krofna ide u zaborav: Oko 110 evra vam treba da doživite zlaćanu eksploziju u ustima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bg

    19. septembar 2021 | 14:38

    Super način da na nekoj ovci zarade 12 od 13 miliona...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>