• 16

Sve više zemalja pooštrava mere: "Ko neće ni vakcinu ni test, neće moći da radi i dobije platu"

Ovoga puta aktuelna vest stiže iz susedne Hrvatske...

 • 16
Doktor, bolnica, medicina, medicinsko osoblje

Foto: Shutterstock

Prethodno smo pisali o tome da svetske vlade i kompanije apeluju na radnike da prime vakcinu protiv kovida-19, ali negde je, možda, samo pitanje vremena kada će molba prerasti u naredbu.

Usled nedovoljno vakcinisanog stanovništva, posebno u zdravstvu, države na razne načine pokušavaju da građane ubede da se vakcinišu. Francuska je tako pre oko nedelju dana suspendovala 3.000 zdravstvenih radnika, a dve privatne firme iz BiH donele su odluku da ne dozvole rad zaposlenima koji ne žele vakcinu.

I američke avio-kompanije se trude svim silama da privole osoblje na vakcinaciju, zarad kolektivne i lične zaštite, pri čemu jednima daju bonuse, a drugima uskraćuju zdravstveno osiguranje vezano za kovid oboljenje. Takođe, iz nemačke vlade dolazi stav da "nije fer da poreski obveznici plaćaju za one koji ne žele da se vakcinišu".

Sada slične poteze povlači i Hrvatska.

Naime, zaposleni u zdravstvenom sektoru u Hrvatskoj će od 1. oktobra morati dva puta nedeljno da se testiraju, ukoliko nisu vakcinisani. U suprotnom neće moći da prime platu. Kovid propusnice biće potrebne i svima koji ulaze u bolnički krug, poput dostavljača, servisera, radnika u bolničkim kafićima.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje, Krunoslav Capak, poručio je da "ako zdravstveni radnici ne žele da se vakcinišu ili testiraju, neće moći da idu na posao, niti da dobiju platu", prenosi Index.hr.

Dostava paket kutija

Foto: Shutterstock

Uvođenje tzv. kovid propusnica u zdravstveni sistem planirano je od početka sledećeg meseca. Ukoliko ne žele da se vakcinišu, zaposleni u zdravstvu moraju imati negativan test, a testiranje će za početak biti besplatno. Podsećamo, u Nemačkoj prestaje da važi besplatno testiranje, tj. naplaćivaće se.

- Ako neko ne želi da se testira, neće moći da bude na poslu, i to će se upisati u evidenciju radnog vremena. Sistemu će napraviti problem jer će biti potrebno da se nađe zamena, a sebi jer će neopravdano izostati i neće, u skladu sa zakonom, primiti naknadu - upozorio je Capak.

Video: Opet traže stjuardese, a ovo su uslovi za zaposlenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Bojan

  I dalje se testiramo testovima koji su dokazano nepouzdani,vakcinisemo se eksperimentalnim vakcinama,nosimo maske koje ne stite ni od cega,i "borimo" se protiv virusa koji jos nije ispitan i izdvojen.Ko je tu lud,a ko profitira po ko zna koji put u istoriji na ljudskom neznanju i strahu?

  2
  0

  Podelite komentar

 • Dex

  Pa mi smo i ovako pukli kao bas ,svi dobri doktori pobegli iz zemlje ,vozači pobegli ,pa vidite da autobuse voze ljudi od 72 godine ,uvedite još neke mere barem da se raspadnemo skroz .

  3
  0

  Podelite komentar

 • T

  To bi hitno trebalo uvesti kod nas

  1
  10

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke