• 15
 ≫ 

Nemačka je najveća ekonomija Evrope. Šta ako ode ulevo?

 ≫ 

Nemci danas biraju novi saziv Bundestaga

  • 15
Germany Nemačka izbori

Foto: Tanjug/AP

Građani Nemačke, koji imaju pravo glasa, danas 26. septembra biraju poslanike, predstavnike naroda za najviše zakonodavno telo u zemlji.

Jasno je da ishod izbora utiče na celo društvo, pa i na ekonomiju zemlje, koja je po tom pitanju, ali po mnogim drugim stavkama - broj 1 u Evropi. Prema procenama Saveznog zavoda za statistiku, oko 60,4 miliona Nemaca ima pravo glasa.

Inače, Angela Merkel je u ulozi kancelara zemlje od 22. novembra 2005. Dakle, punih 16 godina. Da je htela ponovo da se kandiduje, mogla je, prema zakonu.

Posle njenog napuštanja ove tako važne funkcije, kreće nova era za Nemačku, a ostaje pitanje šta ona donosi. Teško je predvideti rezultate izbora od današnjeg dana, a formiranje vlade moglo bi potrajati nedeljama ili mesecima.

Ali, kada se "prašina slegne", ankete ukazuju na to da bi novi kancelar mogao biti kandidat Socijaldemokrata, Olaf Šolc, piše CNN Money.

U međuvremenu, stranka Zelenih, čiji je kandidat za kancelara Analena Berbok, mogla bi više nego da udvostruči broj svojih mesta u parlamentu.

Šolcova stranka i Zeleni mogli bi da se udruže sa poslovno orijentisanom Strankom slobodnih demokrata (Free Democratic Party), te da dobiju dovoljno moći da preusmere ekonomsku agendu zemlje ulevo.

Oporezivanje i potrošnja mogli bi se povećati, kako politički lideri budu duplirali napore vezane za digitalizaciju i klimatsku politiku, dok bi oprez oko rasta državnog duga mogao nazadovati. "Zeleni i liberali u koaliciji doveli bi najsvežije inovativne snage koje smo imali neko vreme u nemačkoj vladi", rekao je Karsten Brzeski, globalni šef za makro istraživanja u "ING Research".

Angela Merkel papagaj

Angela Merkel / Foto: Tanjug/AP

Potrošiti više, a brinuti kasnije?

 

Globalne banke kažu da je konačni ishod postizbornog "nadigravanja" među strankama daleko od izvesnog, a investitorima savetuju da se pripreme za dva potencijalna rezultata: koaliciju SPD-a, partije Zelenih i FDP-a ili tesnu pobedu Armina Lašeta, konzervativnog kandidata Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Angele Merkel.

Nemica je, inače, pozvala građane da glasaju za Lašeta da bi, kako kaže, "Nemačka ostala stabilna". "Da li možete da zamislite crveno-crveno-zelenu vladu", upitala je i dalje istakla da će najavljeno podizanje poreza, koje je najavio socijaldemokratski kandidat, oterati nemačke firme u Austriju ili Holandiju.

Video: Vučić, Zaev i Rama: Tri sporazuma za bolju regionalnu saradnju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ratar

    26. septembar 2021 | 14:54

    Najbolja zemlja. Da je srece da smo kad je trebalo budemo uz nemce sad bi bili normalna zemlja. Ovako sirotilja, bez granica, neobrazovani...

  • Prele

    26. septembar 2021 | 15:49

    Loze narod kao oni nesto odlucuju ,duboka drzava postavlja i broji glasove sirom sveta!

  • Glas severa

    26. septembar 2021 | 15:36

    Ja sam mislio da smo mi taj tigar.🤔

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>