• 0

Ford ulaže milijarde dolara u ovaj tip fabrike: Tu je budućnost

Ipak, dodatna državna ulaganja potrebna za realizaciju planova kompanije Ford, i dalje su pod znakom pitanja

  • 0
Ford Fiesta 2022

Foto: Ford

Ford je najavio veliko ulaganje u proizvodnju električnih vozila (EV) u SAD, obećavajući da će izgraditi svoju najveću fabriku ikada u Tenesiju i dva parka za baterije u Kentakiju.

Prema planu koji podrazumeva 11,4 milijarde dolara, proizvođač automobila kaže da će praviti kola i pikapove sa nultom emisijom "u rasponu", za američke kupce.

Takođe će otvoriti 11.000 radnih mesta. Poput rivala GM (General Motors) i Stelantis, Ford se nada da će oko polovine automobila koje proda do 2030. godine biti nulte emisije.

Ipak, dodatna državna ulaganja potrebna da bi se to ostvarilo i dalje su pod znakom pitanja. Svakako, Džim Farlej, predsednik i izvršni direktor kompanije, rekao je da je ovo sada "njihov trenutak, i najveća investicija ikada, kako bi se izgradila bolja budućnost Amerike".

- Sada prelazimo na isporuku revolucionarnih električnih vozila za mnoge ljude, a ne za nekoliko - istakao je.

Podsećamo, nedavno smo pisali i o tome da je Norveška tokom 2020. prodala skoro pola miliona e-vozila, dok ih u Srbiji ima svega 300.

Fordova fabrika u Tenesiju biće nazvana "Blue Oval City", a od 2025. trebalo bi da gradi električne kamione i akumulatore nove generacije. Takođe, parkovi locirani u Kentakiju pokretaće novu liniju Fordovih i Linkolnovih električnih vozila.

Video: Dokaz da su žene sveznajuće: Devojke inženjeri iz Emirata izmislile su „džepnu flašicu“

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>