• 0
 ≫ 

"U ovoj državi jeftinije imati imovinu nego račun u banci": Idealna kao drugi dom, ali i za biznis

 ≫ 

Belize je stekao nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva 1981. godine

  • 0
Belize Foto: Shutterstock

U senci popularnih Bahamskih ostrva dugo je bila državica Belize, smeštena takođe u srcu Amerike, ali sada je, čini se, došlo njenih 5 minuta.

Ako ste sa ovih podneblja, verujemo da vam svako ovakvo mesto deluje egzotično. Dakle, ima li razlike među njima? Izgleda da ima. Naime, Endži Meklin odmalena putuje svetom i videla je razne destinacije - od Ekvadora, preko Kostarike do Tajlanda - ali je nijedna nije "oborila s nogu" kao Belize.

Ova državica se istakla i među Meksikom, Panamom... Karipska ostrva su poslednjih godina naročito aktuelna. Karibi su grupa ostrva koja se proteže od Floride na severe do Venecuele na jugu.

Penzioneri, investitori, turisti i digitalni nomadi masovno dolaze, privučeni ne samo prirodnim lepotama zemlje, već i niskim cenama za zemljište i obilnim mogućnosti za ulaganje. Prednost im je i to što je službeni jezik - engleski.

S obzirom na to, lokalno stanovništvo Belizea je neverovatno raznoliko, sačinjeno od ljudi kreolskog, španskog, engleskog, libanskog, kineskog i južnoazijskog porekla.

Kako piše MarketWatch, a prema rečima jednog agenta za nekretnine, "ako sada pogledamo Belize, ta država je poput Bahama ili Kajmanskih ostrva od pre 30 godina".

Dastin Reni dodaje da "kada je prvi put došao u Belize niko nije znao gde se ova država nalazi, a sada je odjednom na svačijem radaru". Takođe, turistima je važna činjenica da od relativno skoro imaju i internacionalne brendove, kao i hotele poput Hiltona ili Meriota.

Meklin je, recimo, odlučila da u mestu "Mahogany Bay" izgradi dve kuće: jedna će joj služiti za odmor, a drugu će izdavati dugoročno. Kada se penzioniše, planira da se tamo preseli za stalno.

Zemlja u ovom delu Belizea, koju poseduje Hilton, ima početnu cenu od 150.000 dolara. Za ljude koji ovde traže svoj drugi dom, preporuka je da kupe zemljište i sami grade kuću.

Ono što Belize čini tako atraktivnom destinacijom jeste činjenica da je sistem legalizacije zasnovan na tzv. Engleskom pravu (English Common Law). Belize je, inače, stekao nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva 1981. godine.

Agent Reni kaže da je strancima vrlo lako da dođu i kupe imovinu. Zapravo, imaju ista vlasnička prava kao lokalci, i prema njegovim rečima, "veoma je lako započeti biznis".

Takođe, porez na imovinu je neverovatno nizak: između 1 i 1,5 odsto od vrednosti nerazvijenog zemljišta. Belize nema takse koje se odnose na sticanje kapitala ili nekretnine. "Jeftinije je da imate imovinu u ovoj državi nego bankovni račun", dodaje ovaj stručnjak.

Video: Hotel u kome noć košta 5.000 evra, piće 150: Zavirite u dragulj jezera Komo za one sa dubljim čepom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>