• 1
 ≫ 

Obeležen Međunarodni dan prava javnosti da zna

 ≫ 

Poverenik Marinović zaključuje da je zadovoljan tekstom Nacrta zakona koji donosi nekoliko važnih novina

  • 1

Danas se obeležava Međunarodni dan prava javnosti da zna, i tim povodom je u Klubu poslanika, u Beogradu, održana konferencija.

Pristup informacijama od javnog značaja osnovna je poluga kontrole vlasti i borbe protiv korupcije, izjavio je danas Poverenik za informacije od javnog značaja.

Poverenik je rekao da je stanje u oblasti informacija od javnog značaja gotovo nepromenjeno u odnosu na period od pre godinu dana, jer je skoro identičan broj žalbi i rešenih slučajeva.

"To je zato što smo postigli maksimum iz postojećeg Zakona. Verujem da ćemo usvajanjem izmena i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja biti efikasniji i da će građani brže i lakše da dolaze do informacija od organa vlasti", naglasio je Marinović.

Priliku da se obrate prisutnima na samom početku imali su poverenik za informacija od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Milan Marinović, zatim šef Delegacije EU u Srbiji, nj.e. Emanuele Žisfre, šef Misije OEBS u Srbiji, nj.e. Jan Bratu, šef Misije Saveta Evrope u Beogradu, Tobias Flesenkemper i vršilac dužnosti direktora Misije USAID u Srbiji, Suzan Fric.

U uvodu, prisutnima se obratila pomoćnica generalnog sekretara, Slavoljupka Pavlović, koja je istakla da se konferencija ponovo održala u hibridnom formatu, usled pandemijske situacije.

Podsećamo, poverenik građana, Milan Marinović, u razgovoru za Telegraf Biznis istakao je da je zadovoljan tekstom Nacrta zakona koji donosi nekoliko važnih novina. Između ostalog, tu su veća ovlašćenja za poverenika, jasne sankcije, ali i promene poput onih koje donose kovid propusnice.

- U kontekstu zaštite podataka o ličnosti, koliko možemo idemo sa primenom zakona, ali zakon je takav kakav jeste. Mi nismo učestvovali, ni ja koji tada nisam bio poverenik ni tadašnji poverenik i njegova služba. On jeste usaglašen sa Evropskom uredbom o zaštiti podataka o ličnosti, ali nažalost nije mnogo jasan - istakao je Marinović za Telegraf Biznis.

Video: Kako građani Srbije mogu da zaštite lične podatke?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeljko

    29. septembar 2021 | 07:27

    e pa to je ono pravo...a ko su potpisnici ?? Bijelorusija, Severna Koreja i Srbija ???

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>