• 1

Danas isplata poslednje rate auto-prevoznicima: "Sektor se polako oporavlja"

Pomoć se uplaćuje na namenske račune otvorene kod Uprave za trezor

  • 1
Vozač autobusa

Foto: Shutterstock

Ministar finansija, Siniša Mali, izjavio je da će danas biti isplaćena šesta, i ujedno poslednja rata, sektorske pomoći auto-prevoznicima, a u okviru trećeg paketa podrške privredi i građanima Srbije, u cilju ublažavanja posledica pandemije.

Mali je podsetio da država šest meseci konstantno uplaćuje novac auto-prevoznicima.

- Isplata poslednje, šeste rate pomoći, predviđena je za 650 autobuskih prevoznika koji su ispunili uslove za dobijanje ove vrste podrške države. Do sada je svaki prevoznik koji ispunjava propisane uslove, dobio šest puta po 600 evra po autobusu, što je ukupno 3.600 evra - rekao je Mali, a saopšteno je iz Ministarstva.

Istakao je da se pomoć uplaćuje na namenske račune otvorene kod Uprave za trezor, za šta je danas izdvojeno oko 469 miliona dinara. Ministar je napomenuo da je reč o sektorskoj podršci koja je pokazala opravdanost kada je reč o ublažavanju negativnih posledica pandemije.

- Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ovaj sektor se polako oporavlja. Broj prevezenih putnika u prvih šest meseci 2021. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, veći je za 12,2 odsto, pri čemu je prevoz putnika u unutrašnjem saobraćaju povećan za 13,1 odsto - rekao je Mali.

On je naveo da je potrebno, ne samo povećati obim prevezenih putnika, već i intenzivno raditi na unapređenju mreže puteva i kvalitetu tog prevoza. "Nama je cilj da putevi budu kvalitetni i dobri, da ti autobusi imaju što manju amortizaciju, a da putnici u najkraćem mogućem vremenu stignu na odredište", dodao je.

- Trenutno se gradi i projektuje više od 1.200 kilometara auto-puteva od severa ka jugu naše zemlje, a tu je i skoro 17.000 kilometara magistralnih, regionalnih i lokalnih puteva na kojima se radi - kaže ministar finansija i poručuje da je Srbija ekonomski i finansijski stabilna zemlja.

- Javni dug ćemo zadržati u zadatim okvirima, a očekuje nas i povećanje minimalne zarade, plata i penzija. Verujem i da će nam deficit biti mnogo manji nego što smo planirali - rekao je Mali.

Video: Ugostitelji izdržali pandemiju zahvaljujući ovom rešenju: Partner koji nam je pomogao da opstanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    29. septembar 2021 | 14:21

    I jos da nadju vozace koji ce da voze! NARAVNO DA IH PLATE!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>