• 5
 ≫ 

Sastali se Vučić i Jurij Borisov: Razgovarali o saradnji u energetici, industriji, infrastrukturi

 ≫ 

Vučić je ocenio da su strateški odnosi Srbije i Rusije na izuzetno visokom nivou

  • 5
Aleksandar Vučić, Jurij Borisov

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa potpredsednikom Vlade Ruske Federacije i kopredsednikom Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju između Republike Srbije i Ruske Federacije Jurijem Borisovom, sa kojim je razgovarao o saradnji u oblasti energetike, industrije i infrastrukture.

Sagovornici su razmotrili i druge oblasti sa velikim potencijalom za saradnju. Predsednik Vučić je zahvalio potpredsedniku ruske Vlade Juriju Borisovu na velikom ličnom i profesionalnom zalaganju u razvoju odnosa između Ruske Federacije i Srbije.

Predsednik je ovom prilikom lično uručio rođendansku čestitku za predsednika Vladimira Putina, zamolivši Jurija Borisova da mu prenese najbolje želje i srdačne pozdrave, uz poziv da što skorije ponovo poseti Srbiju.

Vučić je ocenio da su strateški odnosi dveju zemalja na izuzetno visokom nivou, te da ti odnosi i dalje napreduju. Predsednik Vučić i potpredsednik ruske Vlade Borisov su konstatovali da realizacija zajedničkih infrastrukturnih i energetskih projekata odličnno napreduje, kao i da svi projekti prate planiranu dinamiku.

Razgovarajući o aktuelnoj globalnoj energetskoj krizi, predsednik Vučić je ocenio da je u tom kontekstu gasovod koji povezuje Bugarsku i Mađarsku preko teritorije Republike Srbije, od najvećeg značaja za Srbiju, ne samo u smislu privlačenja investicija i napretka industrijske proizvodnje, već i zbog energetske sigurnosti zemlje.

Sagovornici su izrazili uverenje da će saradnja sa Ruskom Federacijom u ovoj oblasti doprineti sigurnom snabdevanju naše zemlje gasom, ali i većoj efikasnosti u transportu gasa uz poštovanje najviših ekoloških standarda.

Potpredsednik Borisov preneo je predsedniku Vučiću pozdrave predsednika Putina, rekavši da su politički i ekonomski odnosi dve zemlje na najvišem nivou u novijoj istoriji.

Plasiranje na rusko tržište

 

Borisov je posebno istakao visok stepen trgovinskih odnosa, kao i zainteresovanost ruske strane za veći izvoz srpske robe i usluga na tržište Ruske Federacije.

Vučić je naglasio da jak potencijal za plasiranje naših proizvoda na rusko tržište i dalje nije dovoljno iskorišćen, te je ponovio spremnost Srbije za formiranje zajedničkih srpsko-ruskih proizvodnih kompanija, koje bi plasirale robu na treća tržišta.

Predsednik Vučić i potpredsednik ruske Vlade Borisov su na sastanku razgovarali i o konkretnim predlozima za buduću saradnju u oblasti infrastrukture i energetike, kao i u drugim oblastima od obostranog interesa.

Video: Vučić sa liderima EU i regiona: Počeo Samit na Brdu kod Kranja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile Bambus

    8. oktobar 2021 | 08:48

    Srbi i rusi su braca i mi treba da se drzimo jedni drugih i da nam salju taj gas, a mi da to maksimalno iskoristimo.

  • Aa

    8. oktobar 2021 | 07:21

    Dok je nama prijatelja Rusa i njihove podrške ne moramo brinuti o snabdevanju gasa. Oni su nam više od saradnika, oni su nam iskreni prijatelji.

  • Мијо

    7. oktobar 2021 | 20:48

    Руси су нам увек били прави и искрени пријатељи.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>