• 1
 ≫ 

Iskopani skoro svi bitkoini: Kakva sudbina čeka kripto-ekonomiju?

 ≫ 

Analitičari kažu da se ekonomija bitkoina mora promeniti da bi mreža ostala operativna

  • 1
bitkoin

Foto: Pixabay

Bitkoin, najveća i najpoznatija svetska kriptovaluta, ima ograničenu ponudu od 21 milion novčića, pri čemu je skoro 90 odsto njih već iskopano. Analitičari već razmatraju kakva sudbina će zadesiti kripto-ekonomiju kada se jednom ne budu izdavali novi novčići.

Za razliku od drugih oblika novca, uključujući i dekretni novac, koji može da se štampa po volji centralnih banaka, bitkoin tehnički ima ograničenu ponudu, i to na 21 milion kovanica. To znači da postoji ili će postojati ukupno samo 21 milion bitkoina. Do avgusta 2021. godine bilo je dostupno približno 18,7 miliona bitkoina, a preostalo je još samo 2,3 miliona za rudarenje, pokazuju podaci Investopedije.

Ograničenje ponude čini najstariju kriptovalutu na svetu ograničenom robom i kontroliše inflaciju koja bi inače mogla da proizađe iz neograničene ponude novčića.

Analitičari kažu da se ekonomija bitkoina mora promeniti da bi mreža ostala operativna. Mnogi predviđaju da bi ekosistem kriptovalute mogao proći kroz proces transformacije, baš kao i njegov identitet. Prvobitno je predstavljen kao sredstvo razmene za dnevne transakcije, ali je kasnije našao veću popularnost kao sredstvo za ulaganje.

Analitičari takođe kažu da bi oni koji rudare bitkoine mogli da se udruže u kartele, nalik na one koji kontrolišu drugu robu, poput Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC – The Organization of the Petroleum Exporting Countries), koja kontroliše tržište nafte.

Druga mogućnost koju su izneli analitičari je da bi bitkoin mogao da postane rezervna imovina, što bi smanjilo broj transakcija na kripto-mreži jer bi trgovce na malo i male trgovačke kompanije zameniti veliki institucionalni i trgovinski igrači.

Oni bi vodili manji broj većih transakcija, čime bi se produžavalo vreme za pronalazak poslednjeg bitkoina.

I, na kraju, protokol koji važi za kriptovalutu se može promeniti kako bi se produžila proizvodnja nakon što dostigne granicu od 21 miliona. To bi, međutim, smanjilo vrednost već pronađenih bitkoina, što vlasnici novčića verovatno neće prihvatiti.

Video: Parfimer iz Čakovca izrudario prvi Bitcoin parfem u svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    11. oktobar 2021 | 16:53

    Cela svrha kriptovaluta koje imaju ogranicenu kolicinu je u tome da vam sacuva tesko zaradjen novac od inflacije time sto nema naknadnih poveca ja kolicine u opticaju. Ja ne znam koji ovo "genijalci" pisu...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>