• 4

5 činjenica koje prikazuju ekonomske uspone i padove Rusije za vreme Putina

Putin je nosilac ruske ekonomije koja nastoji da privuče direktne strane investicije, podstakne različite industrije i eksploatiše ruske prirodne resurse

  • 4
Vladimir Putin

Foto: Tanjug/AP

Voleli ga ili ne, nema sumnje da je ruski predsednik Rusije Vladimir Putin tokom svog mandata imao važnu ulogu u održavanju Rusije na globalnoj geopolitičkoj pozornici.

Putin je nosilac ruske ekonomije koja nastoji da privuče direktne strane investicije, podstakne različite industrije i eksploatiše ruske prirodne resurse, posebno bogatstvo nafte i gasa u zemlji.

Naravno, nije sve jednostavno išlo. Rusiju su pogodile ekonomske nedaće koje je sama stvorila - poput međunarodnih sankcija koje su uvedene ključnim sektorima nakon što je 2014. godine pripojila Krim Ukrajini i uplela se u američke izbore 2016. na na neke nije imala kontrolu, poput 2008. kada je svet zadesio finansijski krah, pad cena nafte 2014. i nedavno pandemija Covida-19.

Više od 20 godina nakon što je Putin postao poznat, Rusija - zemlja koja se prostire od Evrope do Azije i ima oko 144 miliona stanovnika - suočava se sa izazovima sa kojima će se Kremlj morati uskoro da se pozabavi.

Oni se kreću od poboljšanja životnog standarda i inflacije koja bi mogla pogoditi ruske potrošače, pa do dugoročnih pitanja, poput izlaska Rusije iz energetski izvozno orijentisane ekonomije.

Ekonomski rast Rusije

 

Ruska ekonomija je nesumnjivo porasla za vreme Putina, iako je nakon finansijske krize 2008. godine zaronila dublje od ostalih, kako pokazuje grafikon koji je radio CNBC.

Recesija u koju je Rusija ušla nakon pada cena nafte (kada su cene nafte pale sa oko 114 USD po barelu na 25 USD početkom 2016.) takođe je evidentna, kao i šteta po BDP izazvana pandemijom, jer Rusija više nije imuna na karantin, gašenja industrije i pad potražnje za naftom.

Inflacija

 

Rast potrošačkih cena bio je redovna smetnja u ruskoj ekonomiji, a inflacija je bila ključna tačka centralne banke Rusije poslednjih godina, posebno nakon naftnog kraha kada je ruska rublja pala u odnosu na američki dolar. Trenutno, stopa inflacije u Rusiji iznosi 7,4%, što je cifra koja je navela centralnu banku da poveća kamatne stope za 25 poena na 6,75%. Ciljana inflacija banke je 4%.

Prihodi domaćinstva

 

Raspoloživi prihodi domaćinstava bili su pod velikim uticajem inflacije tokom perioda naftne krize 2014-2016, ali najnoviji dostupni podaci pokazuju da se Rusija oporavila kada je u pitanju ovaj pokazatelj.

Radni odnos

 

Rusija ima dobre rezultate u pogledu pokazatelja zaposlenosti, a u stvari je daleko bolja od svojih kolega u EU i OECD, sa stopom zaposlenosti iznad proseka zemalja OECD-a i stopom nezaposlenosti ispod proseka OECD -a. Fleksibilno zakonodavstvo na tržištu rada, slabo osiguranje za slučaj nezaposlenosti i tekući ekonomski oporavak smanjuju nezaposlenost, navodi OECD u izveštaju za 2018.

Ipak, Rusija ima relativno loše rezultate po pokazateljima kvaliteta poslova.

Takođe ima učinak ispod proseka OECD-a u glavnim pokazateljima inkluzivnosti, pri čemu je jaz u zaposlenosti već za grupe u nepovoljnom položaju, poput majki sa decom, mladih ili starijih radnika, radnika sa invaliditetom ili radnika koji nisu iz Rusije.

Video: Limuzina u kojoj se vozi Putin od sada ide i na vodonik: Aurus ima gorivne ćelije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    11. oktobar 2021 | 18:33

    Jedno je sigurno spasio je Rusiju da nepadne na kolena

  • nikolas

    11. oktobar 2021 | 18:51

    I PORED AMERICKOG I EU EMBARGA KAO I PARANOICNE RUSOFOBIJE PA I DOLASKA NATO ALIJANSE NA RUSKE GRANICE RUSIJA JE OSTALA VELIKA I MOCNA -STUB ODBRANE PRAVOSLAVLJA I SLOBODNOG SVETA !!!! MOGU ONI MRZETI PUTINA ALI ON JE VELIKI LIDER TO MU SE MORA PRIZNATI !!!

  • pero

    11. oktobar 2021 | 19:58

    Valjda ce i nasa pravoslavns ruska braca kad tad da zbace komunisticki jaram kao i sav normalni svet.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>