• 0

U jednoj državi zabranjuju prodaju kosilica na benzin, testera, malih vozila za prtljag...

U Kaliforniji uređaja i vozila s takvim malim benzinskim motorima ima više nego putničkih automobila

  • 0
Radnik kosi travu, košenje trave, kosilica Foto: Shutterstock

Iako je u svetu još aktuelna tema oko zabrane prodaje određenih vozila, najava iz Kalifornije je neobična - zabranjuju se i mali motori s unutrašnjim sagorevanjem.

Ta država je već ranije najavila da će zabraniti prodaju novih automobila s motorima s unutrašnjim sagorevanjem od 2035. godine, a sada dolazi nova, pomalo iznenađujuća, najava. Guverner ove američke savezne države Gavin Newsom najavio je da će tamo već od 2024. godine biti zabranjena prodaja "malih benzinskih motora".

Drugim rečima, u Kaliforniji će tada biti zabranjena prodaja novih uređaja koji koriste benzinske motore (ili kako zovu "small off-road engines"). Primarno se to odnosi na opremu za vrt poput benzinskih kosilica, usisivača za lišće i malih sličnih vozila snage do 25 KS. Osim opreme za stanovnike Kalifornije, zabrana će obuhvatiti i kompanije koje se koriste sličnim vozilima i opremom na benzinski pogon, pa će tako iz prodaje biti izbačena industrijska oprema, razne testere za drvo, vozila za golf ili prevoz prtljaga, i sva slična mala benzinska vozila.

U Kaliforniji uređaja i vozila s takvim malim benzinskim motorima ima više nego putničkih automobila, a 77% otpada na privatnu opremu za vrtove.

Dodatnih 9% su komercijalne kosilice i oprema, a 3% su benzinski generatori i mala vozila (poput onih za golf). Povrh njihovog broja, problem predstavlja i činjenica da u ovim malim motorima benzin ne sagoreva u potpunosti, pa oni zagađuju daleko više nego motori u automobilima.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>