• 1
 ≫ 

Čisti se 200 tona zaostalog opasnog otpada iz HINS-a

 ≫ 

Ministarka je rekla da je problem istorijskog otpada prisutan širom Srbije

 • 1
otpad, novi sad

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je u Novom Sadu prostorije HINS-a (Hemijska industrija Novi Sad) gde je u toku čišćenje više od 200 tona istorijskog otpada, od čega najveći deo čini opasan otpad.

- Lokacija na kojoj se nalazimo predstavlja ekološku bombu u Novom Sadu. Želim da zahvalim građanima koji su nam pisali i ukazivali na ovaj višegodišnji problem, pokrajinskom sekretaru za urbanizam i zaštitu životne sredine, kao i gradonačelniku Vučeviću na podršci. Država je po prvi put rešena da istorijski otpad svede na nulto stanje. U prethodnom periodu su čišćene lokacije parcijalno, a sada ćemo da očistimo sve što se nalazi u fabrikama širom Srbije. Istorijski otpad je mahom nastao u preduzećima u stečaju nakon 2000. godine. Reč je i o opasnom i neopasnom otpadu, koji u oba slučaja nepovoljno utiče na životnu sredinu i zdravlje građana i zato nam je apsolutni prioritet da ovaj problem rešimo – rekla je Vujović.

Ministarka je rekla da je problem istorijskog otpada prisutan širom Srbije i da će se država izboriti da se trajno reše lokacije.

- U narednim mesecima ćemo intenzivno raditi na tome. Čistićemo istorijski otpad, a istovremeno ćemo pojačati kontrolu kako bi osigurali da se tekući

otpad pravilno zbrinjava. Radićemo još više za čistiju budućnost generacija koje dolaze – rekla je Vujović.

Video: Vujović: U toku je velika akcija uklanjanja 3.500 divljih deponija u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Alex

  13. oktobar 2021 | 19:46

  Kada ćete očistiti otrov iz viskoze u Loznici??? Znate da ga toliko ima, čitav region da uništi.

  2
  0

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>