• 3

U martu plaćali 60 evra, sad 135: Skuplja struja okidač za poskupljenje u Srbiji, poslodavci apeluju

"Povećanje cene energenata, u ovom slučaju električne energije, utiče na povećanje troškova koji dalje podižu cenu finalnog proizvoda, odnosno drastično utiču na poslovanje", ističu u Uniji

  • 3
Struja, računi

Foto: Shutterstock

Unija poslodavaca Srbije uputila je inicijativu u koju je naš portal imao uvid, da se zaustavi trend drastičnog povećanja cene električne energije za preduzeća.

Kako navode, ono će dovesti do skoka cena većine proizvoda i usluga, a istovremeno ugroziti poslovanje značajnog broja firmi.

Unija podseća da su u martu ove godine preduzeća kupovala struju po ceni od 60 EUR za megavat-čas, da je proteklih nekoliko godina prosečna cena iznosila 50 EUR a trenutno se za megavat-čas plaća 135 EUR.

„Povećanje cene energenata, u ovom slučaju električne energije, utiče na povećanje troškova koji dalje podižu cenu finalnog proizvoda, odnosno drastično utiču na poslovanje. Takav rasplet je kočnica bržem privrednom rastu, novim investicijama i konkurentnosti domaće privrede, pogotovo njenog izvozno orijentisanog dela“, navela je Unija poslodavaca, prenoseći zahteve koji dolaze iz privrede.

Anketirajući preduzeća o mogućem poskupljenju struje, Unija je došla do podatka da čak 82% firmi smatra da će skuplja energija dovesti do poskupljenja njihovog proizvoda ili usluge. Zato Unija poziva na blagovremeni razgovor o budućim poskupljenjima struje.

„Cena električne energije čini samo 54% strukture računa za struju koju privreda plaća. Ostalo su parafiskalni nameti, troškovi za pristup sistemu električne energije, naknada za povlašćene proizvođače, naknada za energetsku efikasnost, akciza, PDV...“, navodi Unija u svojoj inicijativi.

Koliko je važno učešće energenata u troškovima preduzeća, vidi se iz primera u hemijskoj industriji gde električna energija čini više od 60% ukupnih troškova. Ako bi se realizovalo najavljivano poskupljenje struje za 70%, to znači da bi, na primer, jedna hemijska i gumarska industrija sa 1.100 zaposlenih za struju platila više od 3 miliona EUR na godišnjem nivou, a tekstilna industrija sa 2.055 radnika čak 8,33 miliona EUR.

Unija zato traži od Elektroprivrede Srbije da svoje kupce zaštiti od fluktuacije cena na tržištu u uslovima kada nema inflacije i da se na taj način obezbedi opstanak srpskih preduzeća.

Video: Ako struja udari na novčanike, ovo su trikovi kako da to izbegnete

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Map

    14. oktobar 2021 | 11:58

    Pa mora se od nekud namiriti ta sva davanja svim gradjanima pa posebno penzionerima pa povecanje plata u javnom sektoru, ne padaju pare iz vazduha pa samo uzimaj, na mostu dobijes a na cupriji izgubis, jedino je minimalac jad a jos se nije ni poceo isplacivati

  • 🤷‍♂️

    14. oktobar 2021 | 11:54

    Stvarno ste pomislili da pare padaju iz helikoptera i da ih imamo koliko god treba, i 100 i 50 i 20 ...

  • DRagutin

    15. oktobar 2021 | 05:44

    Stvarno treba imati obraza i kukati na državu koja vam je omogućila debele subvencije po radnom mestu, gde vam radnik radi za platu koja nije dostojna ni da se nazove platom! Imaju jednu od najjeftinijih radnih snaga na svetu a kukaju li kukaju! I uostalom 135€ plaćaju oni a domaćinstva plaćaju 80€ za jedan megavat struje (1000kw), sram ih bilo!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>