• 0

Elektroprivreda planira akumulaciono jezero u Lici, potopiće tri sela: Meštani očajni

Meštani kažu da će "životom braniti imovinu"

  • 0
Hydropower plant, Hidrocentrala

Foto: Shutterstock

Hrvatska elektroprivreda (HEP) planira da napravi akumulaciono jezero u Lici, koje će potopiti tri sela i zaštićenu crkvu iz 17. veka, objavio je RTL.

Iz HEP-a, koji vodi projekat izgradnje hidroelektrane, tvrde da su se dogovorili sa stanovnicima Gornjeg Kosinja, Mlakve i dela Bakovca o iseljavanju, za koje imaju rok od dve godine, dok žitelji tih mesta tvrde da im se niko nije obratio niti ih je kontaktirao tim povodom.

''Niko nikad nije napravio sastanak s nama, pogotovo otkad je doneta odluka da je projekat od strateškog interesa'', rekao je meštanin Gornjeg Kosinja Josip Pintar za RTL, koji je u ovom selu zasnovao porodicu i ne želi da ga napusti. Dodaje da će "životom braniti" svoju imovinu.

Iz HEP-a tvrde da je reč o maksimalno 150 ljudi, koji su anketirani tokom izrade studije uticaja na životnu okolinu, te da je s njima uspostavljen kontakt i u aktuelnom postupku pripreme rešavanja imovinsko-pravnih odnosa, odnosno obeštećenja.

Za one koji nemaju gde da odu, grade stambenu zgradu u Perušiću, ali, kako saznaje RTL, samo uz pravo korišćenja do smrti, pre nosi portal Index.

Projekat izgradnje hidroenergetskog sistema Kosinj, odnosno Senj 2, koji treba da snabdeva strujom 70.000 domaćinstava, vlada je letos označila kao strateški investicioni projekat, na šta su iz Udruženja Zelena akcija reagovali tužbom, koju je Upravni sud odbio.

Planirano je da se akumulaciono jezero napravi na arheološki bogatom području, na kojem su arheolozi pronašli brojne grobove, nakit i lončarske predmete iz raznih razdoblja, kao i nekoliko istorijskih građevina, među kojima je i crkva iz 17. veka koja je proglašena zaštićenim dobrom.

Meštani Gornjeg Kosinju su protiv izgradnje akumulacije i potapanja crkve, kaže lokalni sveštenik Pero Jurčević i dodaje da to potvrđuje najmanje 450 njihovih potpisa.

''Ne znam po kojoj logici crkva iz 1692. godine sme da se potopi. To je problem Ministarstva kulture koje se ne oglašava. Vršena su arheološka iskopavanja i bila je još starija crkva ispod sv. Jeronima, i još 60 spomenika kulture, od kojih su neka i pravoslavna'', naveo je on.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Google preporuke