• 1
 ≫ 

Bankari i privrednici očekuju inflaciju od 3 odsto

 ≫ 

Finansijski sektor i privreda u kratkom roku očekuju inflaciju na centralnoj vrednosti cilja NBS od 3 odsto

  • 1
Banka, šalter, novčanik, menjačnica, novac, dinari

Foto-montaža: Shutterstock, A. Nalbantjan

Kratkoročna i srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede i dalje se kreću u granicama inflacionog cilja Narodne banke Srbije od 3 posto plus/minus 1,5 procenata, prema rezultatima septembarske ankete centralne banke.

Finansijski sektor i privreda u kratkom roku očekuju inflaciju na centralnoj vrednosti cilja NBS od 3 odsto, što pokazuje da tržišni učesnici aktuelnu višu inflaciju percipiraju kao privremenu.

Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve i tri godine unapred, ona se kod finansijskog sektora, takođe, nalaze na centralnoj vrednosti cilja NBS od 3 procenta, dok su očekivanja privrednika nešto niža i iznose 2,5 posto za dve godine unapred i 2 odsto za tri godine unapred.

Postignuta usidrenost inflacionih očekivanja doprinosi povećanju efikasnosti monetarne politike u održavanju niske, stabilne i predvidive inflacije u srednjem roku, što je jedan od neophodnih preduslova održivog privrednog rasta, navodi se u informaciji objavljenoj na veb sajtu NBS.

Video: Zanimljive činjenice koje niste znali o bankomatima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>