• 8

Nova pravila za rok trajanja hrane: 5 vrsta neće imati oznaku "upotrebiti do"

Rok upotrebe ostaje da važi za svežu hranu kao što su meso, riba i druga kvarljiva roba

  • 8
oznaka za rok trajanja proizvoda jogurt porodavnica kupovina namirnica hrane

Foto: Shutterstock

Bacanje hrane je postalo alarmantno, i to pre svega u bogatim, razvijenim zemljama, ali i u ostatku sveta.

Nedavno smo pisali o tome da Srbi dnevno, u proseku, bace 2 miliona kilograma hrane. Kako bi se sprečilo dalje, nepotrebno bacanje hrane kojoj je istekao rok trajanja, Evropska unija planira da uvede nov zakon za prodavnice.

Fokus je, pre svega, na Aldiju, Rewe-u, Lidlu, ali i drugim marketima. Kako piše portal Handelsblatt.de, aktuelni zakon bi trebalo da stupi na snagu u narednih nekoliko meseci, a evo šta podrazumeva: na raznim prehrambenim proizvodima doći će do promene kod datuma roka trajanja.

Treba obratiti pažnju i na ove propuste u našim prodavnicama.

Sve u svemu, prva promena u novom evropskom zakonu biće usmerena na hranu koja ima posebno dug rok trajanja. Naime, ako se pravilno skladišti, hrana s "posebno dugim rokom trajanja" neće imati oznaku "upotrebiti do" (označava krajnji preporučeni datum do kojeg možete jesti hranu vrhunskog kvaliteta).

Promena bi, stoga, prvenstveno uticala na proizvode kao što su pirinač, testenina, kafa, ulje i čaj.

Druga promena odnosi se na oznake "najbolje upotrebiti do", što označava datum do kojeg je hrana na vrhunskom nivou prema svom ukusu i kvalitetu. Ta napomena bi trebalo da bude ili izostavljena ili zamenjena drugom, tipa: "često dobro i nakon…".

Primera radi, firma Unilever, koja poseduje brendove kao što su Knorr i Langnese, podržava oznaku "često dobro i nakon…" od 2019. godine.

Međutim, rok upotrebe ostaje da važi za svežu hranu kao što su meso, riba i druga kvarljiva roba.  Ovakav zakon o prehrambenim proizvodima priprema se zbog rezultata istraživanja koje je proveo Institut Johann Heinrich von Thünen (TI), po nalogu Saveznog ministarstva hrane i poljoprivrede.

Rezultati su pokazali da 52 posto hrane koja je za otpad - nastaje u privatnim domaćinstvima. Samo u Nemačkoj, svake godine baci se oko 12 miliona tona hrane. Drugi deo priče čine velike korporacije koje više ne mogu da prodaju svoje proizvode, nakon što im je istekao rok upotrebe ("najbolje upotrebiti do...").

Video: Burger na laboratorijski način: Nema više ubijanja krava, meso u tanjiru direktno iz epruvete

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sibin

    24. oktobar 2021 | 17:49

    Ma ukinite rok trajanja, i ovako jedemo djubre od hrane!!!!

  • Boža zemunac

    24. oktobar 2021 | 12:37

    Nemojte više toliko da brinite o našem zdravlju. A mi nismo ni članice EU.

  • misa car

    24. oktobar 2021 | 14:23

    Ovo je ludilo, dokle idu ovi zlikovci ,

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>