• 0

Odbor za privredu usvojio Predlog rebalansa budzeta za ovu godinu

Državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike je istakla da građani moraju biti zaštićeni od trenutne energetske krize

  • 0
Budžet plan 2021 godina biznis

Foto: Shutterstock

Odbor za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku usvojio je danas Predlog rebalansa budžeta za 2021. godinu, kojim je, kako je rečeno, izvršena preraspodela sredstava čime su pojedina ministarstva dobila veća sredstava za neke kapitalne projekte.

Ukupni budžetski prihodi predviđeni rebalansom iznose 1.488,5 milijardi dinara, a rebalansom budžeta predviđeni su ukupni rashodi i izdaci u iznosu od 1.792,95 milijardi dinara.

Kada je reč o Ministarstvu privrede, državni sekretar Milan Ljuštić rekao je da je rebalansom budžet tog Ministarstva 93,3 milijardi dinara, dok je rebalansom iz aprila iznosio 104 milijardi dinara. Naveo je da je u tom Ministarstvu napravljena ušteda, jer je završeno sa isplatom minimalca, a napravljena je i ušteda u materijalnim troškovima.

Ljuštić je istakao da je tri milijardi dinara izdvojeno za projekat podrške za nabavku elektronskih fiskalnih uređaja.

Državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike, Jovanka Atanacković, navela je da će i kroz ovaj rebalans biti nastavljeno sa politikom koja bi trebalo da obezbedi povećanje energetske efikasnosti. Rebalansom budžeta su, ističe, izdvojena sredstva za izgradnju gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske, čija izgradnja počinje u novembru.

Deo rebalansa su, kaže, projekti koji se zasnivaju na obnovljivim izvorima energije.

- Posebnu pažnju izdvojili smo za energetski ugrožene kupce, danas ih ima oko 70.000, a mi smo predložili i u fazi je usvajanja nova Uredba o energetski ugroženom kupcu koja bi trebala taj broj da poveća na više od 200.000 - rekla je Atanacković na Odboru.

Navela da građani moraju biti zaštićeni od trenutne energetske krize i ponovila da cena energenata neće rasti do kraja grejne sezone. Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, Žikica Nestorović, rekao je da je rebalansom izdvojeno 240 miliona dinara za digitalizaciju turističke ponude.

Takođe, izdvojeno je i 50 miliona dinara za turističke agencije, a subvencija će se dodeljivati turističkim agencijama na ime tekućih troškova za obezbeđenje garancije putovanja za ovu godinu. Kaže da su turističke agencije najviše pogođene pandemijom i dodao da je to ponuda koja se nastavlja od prethodne godine.

Nestorović je podsetio da agencije imaju rok do 15. januara da izvrše zamenska putovanja i naveo da je do sada zamenjeno samo 50 odsto putovanja.

Video: Postoje tri kategorije upravnika

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>