• 0

Div za upravljanje lukama gubi optimizam: Brodski kargo transport posustaje

Razlozi za ovakvu procenu su situacija sa bolešću kovid-19 koja se ne smiruje, ograničenja u lancu snabdevanja i geopolitičke neizvesnosti

  • 0
brod, transport

Foto: Pixabay

Jedna od vodećih globalnih kompanija za upravljanje lukama, DP World iz Dubaija, saopštila je danas da očekuje blago posustajanje rasta obima brodskog kargo transporta u tekućem tromesečju, nakon što je obim porastao 8,1% u trećem kvartalu.

Poremećaji u globalnom lancu snabdevanja zbog pandemijskih mera lokdauna i neočekivano brz oporavak trgovine - doveli su do nestašice brodskih kontejnera, zagušenja u lukama i ekstremnog skoka cena vozarina.

- Kratkoročni izgledi ostaju pozitivni, ali očekujemo ublažavanje stope rasta u poslednjem tromesečju - naveo je u saopštenju predsednik DP World-a, Sultan Ahmed bin Sulajem, prenosi Rojters.

Dodao je da su razlozi za ovakvu procenu situacija sa bolešću kovid-19 koja se ne smiruje, ograničenja u lancu snabdevanja i geopolitičke neizvesnosti.

DP World, koji upravlja sa više od 90 lučkih terminala na šest kontinenata, realizovao je u trećem kvartalu transport 19,8 miliona brodskih kontejnera, dok je u periodu januar-septembar tekuće godine zabeležio rast obima od 11,9 posto, na 58,4 miliona kontejnera, navodi se saopštenju.

Video: Brod blokirao Suecki kanal: Ugrožena svetska ekonomija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>