• 0

Počela rasprava o rebalansu budžeta: "Novac raspoređujemo na bolji standard i kapitalna ulaganja"

U republičkom budžetu je u prvih devet meseci ostvaren deficit od 93 milijarde dinara, što je za 182,6 milijardi dinara bolje od planiranog, istakao je ministar Mali

  • 0
ekonomija biznis osiguranje

Foto: Shutterstock

U Skupštini Srbije danas je počela rasprava o predlogu rebalansa republičkog budžeta za 2021. godinu.

Ministar finansija, Siniša Mali, predstavio je predlog rebalansa budžeta, koji se donosi zbog boljih rezultata za 1,5 milijardi evra za devet meseci i većih izdvajanja za kapitalne projekte, kao i zbog nastavka pomoći građanima.

Mali je izjavio danas da se rebalans budžeta za ovu godinu radi zbog dobrih finansijskih rezultata u prvih devet meseci, kako bi se taj novac raspodelio na bolji standard građana, kao i dalja kapitalna ulaganja.

On je, obrazlazući pred poslanicima u Skupštini Srbije Predlog izmena i dopuna Zakona o budžetu Srbije za 2021. godinu, rekao da se "naša ekonomija znatno brže oporavlja od svih predviđanja i da treba da budemo zadovoljni zbog toga".

- U republičkom budžetu je u prvih devet meseci ostvaren deficit od 93 milijarde dinara, što je za 182,6 milijardi dinara bolje od planiranog. Rebalans je prevashodno razvojni, a ukupni budžetski prihodi predviđeni njime iznose 1.488,5 milijardi dinara, što je za 132,2 milijarde dinara, odnosno 9,7 odsto, više u odnosu na iznos prihoda planiran rebalansom iz aprila ove godine - rekao je Mali.

Dodao je da je, u odnosu na planirane prihode budžeta, iznos planiran ovim rebalansom veći za 152,2 milijardi dinara. Poreski prihodi planirani su u iznosu od 1.279,3 milijarde dinara što je povećanje od 111 milijardi dinara, a neporeski u iznosu od 191,5 milijardi što je povećanje od 21,1 milijard).

Kada je reč o strukturi prihoda, poreski prihodi čine 85,9 odsto, neporeski 12,9 a 1,2 odsto se odnosi na donacije.

Video: Vučić, Zaev i Rama: Tri sporazuma za bolju regionalnu saradnju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>