• 0

Direktor drugog najvećeg snabdevača u Evropi: "Gas će biti skup ove zime"

Samo ako u Evropi i Aziji zima bude blaga, tržište bi moglo da krene putem uravnoteženja

  • 0
čaj, zima

Foto: Freepik

Kompanija Ekvinor, drugi po veličini evropski snabdevač gasom posle Gasproma, procenjuje da će cene gasa u zimskom periodu biti visoke zbog veoma niskih zaliha tog energenta u Britaniji i Evropskoj uniji.

- Mislimo da će tokom zime cene gasa biti visoke. Na kom nivou, ne znam, ali će stanje na tržištu biti veoma zaoštreno, što će biti problematično za građane Velike Britanije, Evrope i neke industrije - rekao je generalni direktor kompanije, Anders Opedal u intervjuu za Rojters.

Dodao je da bi, ako u Evropi i Aziji zima bude blaga, tržište bi moglo da krene putem uravnoteženja između ponude i potražnje do kraja zime i na proleće.

- Ali, uobičajena zima ili hladnija od normalne, vršiće veliki pritisak na snabdevanje gasom, posebno ako imamo u vidu da tečni prirodni gas nastavlja da odlazi u Aziju, a ne vidimo promene u pogledu isporuka gasa iz Rusije (u Evropu) - rekao je Opedal.

Podsećamo, problem s gasom već duže vreme potresa Evropu, a članice bloka ne uspevaju da nađu "zajednički jezik".

Video: Naličje operacije Bugatti-Rimac: Nemci kontrolišu većinski paket hrvatske kompanije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>