• 0

Kamatne stope ECB nepromenjene, oglasila se i Lagard: "Reagovanje na inflaciju je preterano"

Paket podsticaja smanjio je troškove dugoročnog zaduživanja preduzeća

  • 0
Centralna banka, Frankfurt

Foto. Tanjug/AP

Evropska centralna banka (ECB) odlučila je da zadrži kamatne stope i pandemijski program podsticaja na nepromenjenom nivou, uprkos aktuelnim inflatornim pritiscima, izveštava AP.

Odluka o tome da li i kako okončati program kupovine obveznica, vredan 1,85 biliona evra (2,14 biliona dolara), koja utiče na 19 zemalja Evropske unije koje koriste zajedničku valutu evro - biće na dnevnom redu ECB-a na sednici u decembru.

Ovaj paket podsticaja smanjio je troškove dugoročnog zaduživanja preduzeća, kako bi lakše prebrodila period lokdauna, a omogućio je i jeftinije zaduživanje vlada čiji su izdaci snažno porasli zbog finansiranja mera podrške nacionalnim privredama i građanima tokom pandemije.

Predviđeno je da program podsticaja traje najmanje do marta 2022, ili dok ECB ne proceni da je korona kriza završena, ali je nedavni uzlet inflacije pokrenuo polemiku o tome da li iz kupovine obveznica treba izaći ranije, a ne kasnije.

ECB je u septembru najavila da će smanjiti kupovine dužničkih hartija zbog rasta inflacije koja je u evrozoni dostigla u septembru 3,4 posto, što je najviši nivo u poslednjih 13 godina i znatno veći od ciljane stope ECB-a od 2,0 procenta.

Zvaničnici banke, međutim, tvrde da je skok potrošačkih cena privremen.

Predsednica ECB, Kristin Lagard, ranije se izjasnila protiv "preteranog reagovanja" na rast inflacije, preuranjenim povlačenjem podsticaja, jer se ekonomija i dalje suočava sa problemima zbog uskih grla u snabdevanju delovima i sirovinama.

Kamatne stope ECB ostaju do daljeg na istom nivou.

Video: Direktor Air Monenegro za Telegraf o rezultatima nove crnogorske avio-kompanije i budućim planovima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari