• 1

Španci na putu oporavka u "neočekivanom" momentu: Više od 500.000 nezaposlenih manje

U ovo vreme godine obično dolazi do pada zaposlenih lica, nakon letnje turističke sezone. Ipak, sada se dešava suprotno

  • 1
Povratak na posao

Foto: Shutterstock

Špansko tržište rada je ostalo snažno u oktobru, pokazuju današnji zvanični podaci, pri čemu je nezaposlenost opala, a broj otvorenih novih radnih mesta porastao u mesecu koji obično karakteriše rast nezaposlenosti, usled završetka letnje turističke sezone.

Sektor ugostiteljstva je predvodio u pogledu zapošljavanja, sa nešto više od 25.000 od ukupno 102.474 otvorenih novih radnih mesta u oktobru, prema podacima Ministarstva za socijalnu zaštitu, prenosi Rojters.

Broj registrovanih lica koja traže posao opao je za 0,02 odsto u odnosu na septembar, prema podacima Ministarstva rada, usporivši naglo u odnosu na pad iz prethodnih meseci, ali je to prvi put od 1975. godine da je nezaposlenost pala u oktobru.

Posmatrano po sektorima, nezaposlenost je opala u uslugama, građevinarstvu i industriji, ali je skočila za 5,1 odsto u poljoprivredi. Sve u svemu, oko 3,26 miliona ljudi u Španiji je nezaposleno, što je oko 570.000 manje nego pre godinu dana. Najnoviji podaci o zaposlenosti za treći kvartal 2021, pokazuju da je u Španiji zaposleno više od 20 miliona ljudi, prvi put od 2008.

Ministarka ekonomije, Nadia Kalvino, u razgovoru za radio Kadena Ser je ocenila da je najnovija statistika o zapošljavanju "veoma pozitivna".

- Očekujemo da će ovaj trend nastaviti da se ubrzava tokom novembra-  rekla je ona i dodala da se zaposlenost vratila na nivoe pre pandemije. Posle prošlogodišnje sumorne letnje turističke sezone, snažna kampanja vakcinisanja širom sveta i popuštanje korona mera ograničenja omogućili su izvestan oporavak španskog turističkog sektora ove godine.

U septembru je tu zemlju posetilo oko 4,7 miliona stranih gostiju, što je četiri puta više u odnosu na godinu ranije, ali je taj broj tek oko polovini nivoa pre pandemije, mada se i u post-sezoni beleži visoka poseta stranih turista.

Video: Opet traže stjuardese, a ovo su uslovi za zaposlenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • D

    3. novembar 2021 | 14:25

    Kad je 1m izgubilo posao sad 500h se vratilo...a sve se zatvara ne znam gde ste nasli taj podatak da imaju oporavak. Disney prodavnice u Barci sve zatvorile a da ne pricamo o ostalima

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>