• 1
 ≫ 

Suspenzija, pa otkaz za nevakcinisane radnike: Letonski parlament dao zeleno svetlo

 ≫ 

Nova pravila će stupiti na snagu 15. novembra * Letonija je bila prva država u EU koja je ove jeseni vratila stroge mere karantina

  • 1
Letonija Foto: Pixabay.com

Letonski parlament je danas dozvolio kompanijama da zaposlene koji odbijaju vakcinaciju protiv korona virusa otpuste ili da ih upute na rad od kuće, dok se zemlja bori sa jednim od najgorih talasa korona virusa u Evropskoj uniji.

Prema usvojenom zakonu dozvoljava se preduzećima da suspenduju nevakcinisane bez plate, ako odbiju da prime vakcinu, ili, ako je moguće, da se prebace na daljinski rad, prenosi Tanjug.

Propis predviđa i da kompanije mogu da otpuste zaposlene, ako ne dobiju vakcinu tokom tri meseca suspenzije, prenosi Rojters.

- Postoji dovoljan razlog da se veruje da takva osoba nije pogodna za tu poziciju - napisala je letonska vlada u podnesku parlamentu, obrazlažući predloženu meru.

Nova pravila će stupiti na snagu 15. novembra, pošto Letonija izađe iz blokade, a postoje izuzeci za osobe koje imaju medicinski razlog da se ne vakcinišu, među kojima su oni koji su nedavno preležali bolest.

Ranije se obavezna vakcinacija protiv kovida 19 u Letoniji odnosila samo na radnike u zdravstvu, obrazovanju i socijalnoj zaštiti.

Oko 61 odsto odraslih Letonaca je potpuno vakcinisano, što je manje od proseka Evropske unije koji iznosi 75 odsto.

Letonija je bila prva država u EU koja je ove jeseni vratila stroge mere karantina, jer je broj slučajeva kovid-19 rastao, i zatražila je od drugih članica medicinsku pomoć pošto je broj kovid pacijenata prevažisao njene bolničke kapacitete.

Video: Dobila je otkaz pa odlučila da se na gnusan način osveti svom bivšem šefu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Elena

    6. novembar 2021 | 17:01

    Sramota ! Tu narod treba da se digne. Ako se to dopusti sada, nismo daleko ni od obaveznog cipovanja, kao zivotinje sto se cipuju. Bice, ako se ne cipujes neces moci ovo ili ono... To je prisila da se primi nedovoljno ispitana vakcina ! Pa sta kome Bog da... Strasno ! Da se razumemo, nisam protiv redovne vakcinacije dece i odraslih vakcinama koje su godinama ispitivane i koje su prolazile rigorozne kontrole. Ja sam redovno vakcinisana kao i sva moja deca ali sam protiv, da me neko primorava da primim nedovoljno ispitanu vakcinu zbog koje moram da stavim svoj potpis da je primam na sopstvenu odgovornost ! Ako je vakcina sigurna, zasto drzave ne garantuju za nju ?! Zasto potpisujemo da drzava ne snosi odgovornost ako nam se nesto desi ?! Ne zelim i necu i tacka ! I niko me nece primorati na to ! Takve stvari u Srbiji ne prolaze... Ajooooj, kakva bi se to pobuna digla....😄

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>