• 0

GE uvodi tektonske promene , deli se na tri firme: Zašto je rešio da napusti koncept konglomerata?

Vazduhoplovstvo je najprofitabilniji deo poslovanja kompanije "Dženeral Elektrik"

  • 0

Poznata američka kompanija Dženeral Elektrik (GE) podeliće se u tri preduzeća kojima će se trgovati na berzi, i koja će biti fokusirana na avijaciju, zdravstvo i energetiku.

Kompanija je danas saopštila da će formirati zdravstveno preduzeće početkom 2023, te da će početkom 2024. godine izdvojiti u zasebno preduzeće i svoj energetski sektor, koji se bavi obnovljivom energijomu, energetikom i digitalnim poslovima, izveštava AP.

Zdravstvena delatnost je treći po veličini segment u GE, koji proizvodi dijagnostičke sisteme za snimanje organa, uključujući magnetnu rezonancu, rendgen aparate, digitalnu mamografiju itd. U budućoj zdravstvenoj firmi GE će zadržati 19,9 posto vlasničkog udela.

"Stvaranjem tri vodeća industrijska, globalna preduzeća, svako od njih će imati koristi od jačeg fokusiranja na svoju industrijsku delatnost, od samostalnog krojenja alokacije kapitala i strateške fleksibilnosti za podsticanje dugoročnog rasta, čime će obezbediti veću vrednosti za kupce, investitore i zaposlene", naveo je u saopštenju predsednik i glavni izvršni direktor GE, Lorens Kalp Junior.

Kalp će biti neizvršni predsednik zdravstvene kompanije, dok će Piter Arduini biti predsednik i generalni direktor preduzeća GE Healker od 1. januara 2022. Za generalnog direktora preduzeća za obnovljive izvore energije, energetike i digitalnog poslovanja biće postavljen Skot Strazik, a Kalp će biti na čelu kompanije za avio-proizvodnju, zajedno sa DŽonom Slejterijem, koji će ostati glavni izvršni direktor.

Vazduhoplovstvo je najprofitabilniji deo poslovanja kompanije GE, a bavi se proizvodnjom motora za mlazne avione, vazduhoplovnih sistema, rezervnih delova i pružanjem usluga održavanja putničkih i vojnih aviona, uključujući lovce, bombardere, helikoptere... Kompanija očekuje da će podela, tranzicija i operativni troškove iznositi oko 2,0 milijarde dolara, za šta će biti potrebno odobrenje borda direktora GE.

Dženeral Elektrik, osnovan 1892. godine, transformisao se od velikog konglomerata, kakvim ga je napravio Džek Velč tokom 1980-ih, u mnogo manju i fokusiraniju kompaniju u smislu delatnosti. Ova bostonska kompanija je takođe objavila danas da očekuje da će do kraja godine smanjiti dug za više od 75 milijardi dolara.

Akcije Dženeral Elektrika su skočile za više od 8,0 posto na trgovanju pre zvaničnog otvaranja Volstrita.

Video: Najveći pad Fejsbuka u istoriji: Sve o apokalipsi na društvenim mrežama i koliko je para izgubljeno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke