• 3

Koliko su porasle potrošačke cene u oktobru? Hrana, transport, odeća i obuća prednjače

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale

  • 3
novac, peščani sat Foto: Pixabay

Inflacija u Srbiji je porasla u oktobru za 0,9 posto na mesečnom nivou, dok je na godišnjem dostigla 6,6 procenata, objavio je danas Republički zavod za statistiku. Potrošačke cene su u oktobru porasle u odnosu na decembar 2020. godine za 6,4 odsto u proseku.

Prošlog meseca su, u poređenju sa septembrom, najviše poskupele cene transporta, za 1,8 posto, odeće i obuće za 1,6 procenata, te hrane i bezalkoholnih pića za 1,3 odsto.

Rast cena na mesečnom nivou zabeležen je takođe u kategorijama: stan, voda, električna energija, gas i druga goriva za 0,9 posto, nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana za 0,6, restorani i hoteli i obrazovanje za po 0,5 procenata, alkoholna pića i duvan za 0,3, rekreacija i kultura za 0,2 i u grupama komunikacije i zdravstvo za po 0,1 odsto.

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale

S druge strane, bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju oktobra gotovo 16,3 milijarde evra, ili tačnije 16,27 milijardi evra, objavila je danas NBS.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 145 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama. Bruto devizne rezerve su u proteklih godinu dana povećane za 3,2 milijarde evra.

Oktobarski nivo bruto deviznih rezervi je bio za 524,7 miliona evra niži nego na kraju prethodnog meseca. Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju oktobra su iznosile 13,9 milijardi evra i bile su manje za 387,1 milion evra nego u septembru.

Zdrava hrana, namirnice Foto: Shutterstock

Smanjenje deviznih rezervi u oktobru rezultat je neto razduženja države po osnovu deviznih kredita i izmirenja drugih deviznih obaveza u ukupnom iznosu 317,8 miliona evra, zatim aktivnosti NBS radi očuvanja relativne stabilnosti na domaćem deviznom tržištu, pri čemu je neto odliv deviza iznosio 115 miliona evra, kao i uobičajenih aktivnosti banaka po osnovu devizne obavezne rezerve (neto odliv 99,9 miliona evra). Prilivi u devizne rezerve po osnovu donacija, efikasnog upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovima - bili su veći od ostalih odliva za 8,0 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u oktobru iznosio je 593,6 miliona evra i bio je za 15,9 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U periodu januar-oktobar ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 5,29 milijardi evra. U oktobru, kao i od početka ove godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena.

NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u oktobru neto prodala 140 miliona evra. Posmatrano od početka godine, Narodna banka Srbije je, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, neto kupila 960 miliona evra.

Video: Hotel u kome noć košta 5.000 evra, piće 150: Zavirite u dragulj jezera Komo za one sa dubljim čepom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • blek

    12. novembar 2021 | 13:43

    kakva vam je statistika to nesto je otislo sto posto

  • ZN 3

    12. novembar 2021 | 13:55

    Jesmo li lideri u svemu ili nismo,sve je po planu.

  • Samo iskreno

    12. novembar 2021 | 14:45

    Poskupelo je sve, a stopa nezaposlenosti i dalje je presnjaci i ako se mudro cuti o tome. Mnogo fabrika se zatvara ali se vesto cuti o tome.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>