• 0
 ≫ 

Očekuju slabljenje inflacije početkom 2022, ali je privredni rast, ipak, manji od prognoziranog

 ≫ 

Dodatnu podršku jačanju inflacije u najvećoj evropskoj ekonomiji pružio je nagli rast cena sirovina i energije, dok su problemi u lancima snabdevanja postali opšta i svakodnevna pojava

  • 0
nemačka

Foto: Freepik

Stopa inflacije u Nemačkoj bi trebalo osetno da se smanji početkom naredne godine, kada prestane uticaj nekih jednokratnih faktora kao što su privremeno manji PDV, uveden 2020, objavilo je danas Ministarstvo privrede.

Godišnja stopa inflacije skočila je u oktobru na 4,5 posto, što je najviši nivo još od 1993. Podsećamo, Vlada Nemačke je prošle godine privremeno snizila stopu poreza na dodatu vrednost, kako bi ublažila negativne posledice krize izazvane kovidom-19. Niža stopa PDV-a bila je na snazi do kraja 2020.

Dodatnu podršku jačanju inflacije u najvećoj evropskoj ekonomiji pružio je nagli rast cena sirovina i energije, dok su problemi u lancima snabdevanja postali opšta i svakodnevna pojava. To se sve navodi u saopštenju ministarstva, a znači da ćeindustrijska aktivnost, verovatno, ostati prigušena u 2022. godini, uprkos punim knjigama porudžbina.

"To se posebno odnosi na ključnu automobilsku industriju, koja je pogođena nestašicom čipova", saopštilo je ministarstvo. Ublažavanje korona mera donelo je, pak, boljitak sektoru usluga, koji bi trebalo da nadoknadi slabiji učinak iz 2020.

U izveštaju se dalje dodaje da su "rizici, ipak, ponovo ojačali zbog aktuelnih pandemijskih zbivanja, te će privreda verovatno, u celini, skromno da poraste u poslednjem ovogodišnjem kvartalu".

Nemačka vlada je nedavno smanjila prognozu privrednog rasta za ovu godinu na 2,6 posto, sa prognoziranih 3,5% iz aprila. Rast bi u 2022. trebalo da iznosi 4,1 odsto, navodi se.

Video: Vučić se sastao sa regionalnom direktorkom Svetske banke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>