• 0

Predstavljena Bela knjiga za ovu godinu: "Očuvana je makroekonomska stabilnost"

Govoreći o budžetu za narednu godinu, Mali je istakao da Srbija ne odustaje od svojih ekonomskih ciljeva

  • 0
Srpska ekonomija

Foto: Shutterstock

- Posledice krize, kao što je ova sa kovidom, najbolje se ublažavaju brzom reakcijom, a Srbija je to uspela, i uspela je da održi makroekonomsku stabilnost što je za privredu veoma važno - ocenio je minister finansija, Siniša Mali, na panelu posle predstavljanja Bele knjige za 2021. godinu Saveta stranih investitora.

On je naglasio da sada postoji potencijalna kriza izazvana inflacijom, koja prema njegovim rečima, ima dva aspekta, pri čemu je jedan, velika količina novca u opticaju, globalno gledano, a sa druge su poremećaji u lancima snabdevanja.

- Inflacija će se stabilizovati u drugom kvartalu sledeće godine - istakao je Mali i naveo da država, kada je reč o aktuelnoj krizi u energetici, sluša privredu i građane. Naglasio je da je veoma važno što je stvoren most poverenja sa privredom i što ona zna da će država pomoći ako bude potrebe.

Govoreći o budžetu za narednu godinu, istakao je da Srbija ne odustaje od svojih ekonomskih ciljeva, a jedan od važnijih među njima su velike kapitalne investicije, kao jedan od stubova našeg razvoja. Navodi da je predviđeno 486 milijardi dinara iz budžeta za 2022, za kapitalne investicije, a njima se, kako je naveo, uspostavlja građevinska industrija i celo okruženje čini atraktivnijim za ulaganja.

Mali je podsetio da se od sledeće godine minimalna zarada uvećava za 9,4 odsto, da se penzije povećavaju za 5,5 procenata, plate u javnom sektoru u proseku za 7,3 odsto, kao i da se nastavlja smanjenje opterećenja na plate, na teret poslodavaca. Najavio je i uvođenje novog sistema e-fiskalizacije.

- Do danas smo na račune 15.000 firmi uplatili novac za subvencije za nabavku fiskalnih kasa. Uvođenje e-fiskalizacije privredu ne košta ništa, a prema podacima Privredne komore Srbije godišnje joj štedi oko 10 miliona evra - rekao je Mali.

Video: Direktor Air Monenegro za Telegraf o rezultatima nove crnogorske avio-kompanije i budućim planovima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>